Görögkatolikus Családtábor - összefoglaló

Július 17-22. között rendezte meg a Görögkatolikus Metropólia Családtáborát

családtábor

A 2017-es tábornak a siófoki Ezüstpart adott otthont: több mint ötszázan gyűltek össze. Érkeztek az ország minden szegletéből görögkatolikusok. A szervezők minden nap gondoskodtak a tartalmas programokról: volt ismerkedős est, kézműves foglalkozás, sportversenyek és előadások is. Dr. Legeza József atya: „Ahol te vagy, ott van az Isten is” címmel tartott elmélkedést a felnőtteknek. A házasság szentségére igyekezett úgy felhívni a nők és férfiak figyelmét, hogy azt életük során valóban szentségként éljék meg.

családtábor 1

Egy másik teremben a fiatal felnőtteknek tartott érdekes önismereti előadást Soltész Ian tréner: arra is választ kaptak önmaguktól, hogy mit is tanultak magukról az elmúlt években? Emellett Pintér József is tartott egy egyórás, érdekfeszítő előadást: Szent László erényeiről.

A kicsiket számtalan programmal igyekeztek lekötni a szervezők: gyöngyöt fűztek, tutajt építettek, és kavicsot is festettek. Akik szerették volna, még az arcukat is kipingálták. 

Volt itt pingpong verseny, nem hivatalos szappanbuborék-eregető bajnokság, futball, Lufi bohóc, és ha már idén hazánkban rendezik meg a vizes világbajnokságot, akkor együtt szurkoltunk este a képernyő előtt a magyar vízilabdás srácoknak az olaszok ellen. Napközben pedig sokan választották a felfrissülést a Balaton vizében, vidám gyerekzsivajtól volt hangos a part.

családtábor 2

Nem maradt el a szokásos Ki mit tud vetélkedő sem: görkorcsolya bemutató, népdalcsokor, balett, szavalás és ének produkciók követték egymást. Este mindig egy kis mulatságra várták a családokat, fellépett a MintaPinty zenekar, a Garagulya Gólyalábas Kompánia, a Circus Exercitatione, akik még a zsonglőreszközök használatát is megtanították a kíváncsi nézőknek. Az utolsó estén pedig retro party-n táncoltak a táborozók, emellett borkóstolásra is várták a felnőtteket.

A tábor vendége volt Szocska Ábel atya is, aki szintén részt vett a programokon. 

családtábor 3

Szent Illés próféta ünnepének előestéjén sokan gyűltek össze a vecsernyére, amit már egy újabb kedves vendég tartott: Kocsis Fülöp metropolita. Szent Illés próféta ünnepén lelki napot tartottunk. Már a reggeli órákban útra keltünk, hogy együtt zarándokoljunk el a római katolikus templomba, ahol Kocsis Fülöp metropolita celebrálta a Szent Liturgiát, lehetőség volt gyónásra is a táborban résztvevő atyáknak köszönhetően. Kocsis Fülöp metropolita úgy fogalmazott: kövessük a próféta példáját: a megpróbáltatásban, a kitartásban, a hűségben. Illés próféta az egész népet vissza tudott fordítani, hogy kövessék az Istent. Ma ilyen prófétákra van szükség: aki visszafordítja a magyar népet, ezt az európai társadalmat, az egész világot vissza tudja fordítani abból a bálványimádásból, abból a világias gondolkodásból, amelyben megfeledkezett az Istenről.

családtábor 4

A mai világ megfeledkezett az Istenről…vannak, akik keresik-keresik, de nem találják. A mi feladatunk, hogy megmutassuk nekik. A mai világ istentelensége, tévelygése a mi felelősségünk, akik ma itt vagyunk. Akik még el-eljárunk templomban, akik naponta imádkozunk, akik a szentségekkel élünk. Ha mi nem mutatjuk meg Isten jelenlétét a világban, hová forduljanak a tévelygők? A mai nap fontos üzenete ez számunkra, mondta a metropolita. A Szent Liturgia üzenete kísérte vissza a zarándoklókat a táborba, remélve, hogy nap, mint nap példát tudunk venni a prófétákról, és eleget tudunk tenni keresztényi kötelességünknek. 

Fiatalok az Élet szolgálatában  

A pénteki napon a fiatal felnőtteket egy nagyon érdekes előadás várta a nagyteremben: Keresztes Ilona beszélt a FÉSZ-ről. Hogy mi is ez?  A FÉSZ az Együtt az Életért Egyesület kortárssegítő csoportja. Tagjai fiatalok, akik az emberi élet méltóságának védelméért dolgoznak. Vagyis: Fiatalok az Élet Szolgálatában.  Az Együtt az Életért Egyesület krízisben lévő kismamák megsegítésével foglalkozik. Ezek a nők kisbabát hordoznak, de úgy érzik, hogy nem képesek arra, hogy felneveljék őt. Keresztes Ilona elmondta: úgy látták, hogy a döntésüket nemcsak az nehezíti, hogy kilátástalannak látják az életüket, hanem az is, hogy nem tudnak szinte semmit a saját testükről, és arról, hogy hogyan érkezik az ember erre a világra. Elsődleges céljuk, hogy minél többet megtanulják, és tovább adják az életről szóló tudást, de emellett jó közösséggé is alakultak az évek folyamán. 

családtábor 5

Köszönet a szervezőknek, a vendéglátóknak és persze a résztvevőknek is, hiszen nélkülük nem lehetett volna ilyen nagyszerű az idei Görögkatolikus Családtábor! Találkozzunk jövőre is!

A program az EFOP 1.3.5-16-2016-00799-es számú pályázat keretében valósult meg.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye