Georgikonos diákok a Szent Erzsébet rózsája díjátadón

Huszadik, jubileumi alkalommal adták át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alapította Szent Erzsébet rózsája díjat november 19-én a Nemzeti Színházban. Az ünnepségen adták át a Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében meghirdetett vers- és novellaíró pályázat díjait, melyet a Georgikon diákjai is kiérdemeltek.

a díjátadón

A Szent Erzsébet rózsája  kitüntetésre javasoltak közül ebben az évben Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök ajánlása alapján, Erős Klárát, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász önkéntesét, valamit Dr. Radnainé Dr. Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója javaslata alapján, Marie-Rose Pauwels asszonyt és John Van Mieghem urat az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthon támogatóit választották ki a testület tagjai. A díjat Dr. Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke adta át november 19-én, kedden Budapesten, a Nemzeti Színházban.

Az ünnepség keretében adták át a püspöki konferencia által a Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében meghirdetett vers- és novellaíró pályázat díjait is. Összesen 141 gyermek és 25 év alatti fiatal vállalkozott arra, hogy a szépirodalom eszközeivel bemutassa Árpád-házi Szent Erzsébet életét, tetteit, csodáit.

a díjazottak

Szakmai zsűri választotta ki három korcsoportban az öt legjobbat. A díjakat Udvardy György veszprémi érsektől, az MKPK alelnökétől és Ternyák Csaba egri érsektől, az MKPK Oktatási Bizottságának elnökétől vehették át. Az országos versenyt három korcsoportban, vers és novella kategóriában hirdették meg. Minden korcsoportból, illetve kategóriából az 1-5. helyezettet díjazták.

A szakmai zsűri a beérkezett pályázatok közül a sátoraljaújhelyi Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium két tanulójának egy-egy művét is díjazta.

A vers kategóriában a 18 év felettiek korcsoportjában Gál Csilla 3/11. cukrász osztályos tanuló I. helyezést (felkészítő tanára: Kovácsné Kovács Ágnes), a 15-18 éves korcsoportban vers kategóriában versenyző Balázs Petra 10. A osztályos élelmiszeripari szakgimnáziumi tanuló IV. helyezést ért el (felkészítő tanára: Borosné Nyisztor Csilla).

Gál Csilla

Az 1-5. helyezettet név szerint szólították a színpadra, jelezve azt is, hogy mely egyházmegyét képviseli az adott tanuló. Az I. helyezetteknek abban a megtiszteltetésben is részük volt, hogy műveiket a Nemzeti Színház színművészei előadásában ismerhette meg a közönség. Gál Csilla versét Tóth Auguszta Jászai Mari díjas színésznő tolmácsolta.

Szent Erzsébet „példája a bizonyíték arra, hogy a szeretet rendkívüli cselekedetei megvalósíthatóak, hogy a szeretet cselekedetei és példája képes országhatárokat, nemzeti és kulturális különbségeket legyőzni.”

További képek

Címkék
Csatolmány