Fölszentelték Pintér Gábort

Ferenc pápa, május 13-án kelt bullájával, belarussziai apostoli nunciussá (pápai nagykövetté) nevezte ki, és egyben püspökké, és az egykori velebusdói érsekség címzetes érsekévé emelte Dr. Pintér Gábor pápai prelátust, szentszéki diplomatát, a váci egyházmegye papját.

püspök

Pintér Gábort - saját kérésére - Vácott szentelte püspökké Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár, a vatikáni diplomácia első számú vezetője 2016. július 15-én, pénteken. A társszentelők Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, valamint Beer Miklós váci megyéspüspök voltak (egy püspököt három püspöknek kell fölszentelnie az egyházi törvény és a liturgikus előírások szerint).

Magyarországon először fordult elő, hogy egy apostoli nunciust a saját egyházmegyéjében szenteltek föl püspökké. „Rendkívül büszkék vagyunk mind Gábor atyára, mind arra a megtiszteltetésre, amely szentelése által éri a Váci Egyházmegyét” - hangsúlyozta Beer Miklós váci megyéspüspök a kinevezés nyilvánosságra hozatalakor.

A szentelési szertartáson számos hazai és külföldi, világi és egyházi méltóság vett részt. Egyházi részről a 34 püspök és bíboros között ott volt Erdő Péter bíboros-prímás, esztergom-budapesti érsek, Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke; továbbá Cristoph Schönborn bíboros, bécsi érsek, az osztrák- és Tadeusz Kondrusiewicz minszki érsek, a belarusz püspöki konferencia elnöke; Alberto Bottari de Castello magyarországi és Peter Stephan Zurbriggen ausztriai apostoli nuncius (Pintér Gábor eddigi „főnöke”); Juliusz Janusz korábbi magyarországi nuncius, Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye megyéspüspöke, a magyar püspöki kar tagjai, valamint több kárpát-medencei magyar püspök is.

Forrás: MKPK, fotók: Magyar Kurír

püspökszentelés