Fáys diákok az ország legjobbjai gasztronómiában

Rangos országos gasztroversenyen szereztek arany- és ezüstérmet a miskolci görögkatolikus középiskola végzős diákjai

a versenyzők és felkészítőjük

Szakmai berkekben az egyik legrangosabb verseny az évtizedes múltra visszatekintő Illéssy Sándor Gasztro Kupa. Az országos ételművészeti versenyt idén tizenegyedik alkalommal rendezték meg Kisújszálláson december elején.

A megmérettetés a hagyományos kategóriák mellett – mint például a cukrászat vagy hidegkonyha – idén az élőmunkás versennyel bővült. A helyszíni versenyfeladatok közül melegkonyha-élőmunka kategóriában indultak a Fáy András Görögkatolikus Technikum tizenkettedikes tanulói, Vajdovics József mesterszakács, szakácsmester felkészítésével.

a zsűri

A neves zsűri előtt kilenc versenyző főzött egyszerre, a mi diákjaink már reggel 6 órakor a konyhában voltak. A háromfős szakmai zsűri sokféle szempont alapján ítélt: az öltözködéstől kezdve a használt fűszereken keresztül az alapanyagokig minden górcső alá vett. Az elkészített ételnél pedig számított az ízek összhangja és tálalás minősége is.

A verseny népszerűségét bizonyítja, hogy 65 versenyző indult ebben a kategóriában, így kétnaposra bővült a megmérettetés.

az elkészült étel

Ebben a nagy mezőnyben ért el kiváló eredményeket az iskolánkat képviselő két diákunk:

Simkó Patrik 12. C osztályos tanuló I. helyezettként aranyérmet,

Csanálosi Péter 12. C osztályos diák II. helyezettként ezüstérmet és a zsűri különdíját kapta.

Gratulálunk nekik és felkészítőjüknek, Vajdovics Józsefnek.

Szöveg és fotók: Fáy