Erzsébet táborban

A 2017 májusában meghirdettetett Erzsébet táborra a Magyar Katolikus Karitász 300 gyermekre pályázatot adott be. A Miskolci Egyházmegye ebből 10 gyermek táboroztatására kapott lehetőséget. Ennek eredményeként Fonyódligeten táborozhattak gyermekeink 2017. július 23-28. közötti időszakban.

Erzsébet tábor

A gyerekeket Egyházmegyénk településeiről gyűjtöttük össze. Az összesen 10 gyermek, 5 a baktakéki, 3 a fancsali, 1 a mogyoróskai és 1 az alsógagyi településekről került ki. A korosztály is vegyes volt, 7 és 13 év közöttiek.

A táborba július 23-án, a miskolci Tiszai Pályaudvarról indultunk. Az utazás kb. 5 óra volt, amely jó hangulatban, a gyerekek számára nagy izgalomban - "Mikor érünk oda?" -  telt el. Megérkezésünk és a szállásunk elfoglalása után vacsorával fogadtak minket. Mivel nagyon jó időnk volt, ezért a strandolás tűnt a legkézenfekvőbbnek, hogy lehűtsük magunkat a nagy forróságban, illetve a gyerekek elképzelhetetlennek találták, hogy majd csak másnap mártózzunk meg a Balaton vizében. Első este tábornyitón vettünk részt, ami tánc formájában történt, majd ezt követte az új Erzsébet tábordal, melyet az ajándékba kapott tájékoztató füzetben találhattunk meg, s melyet a hét folyamán többször énekeltünk.

Tegnap suli után boríték várt reám, nekem írt egy régi barátom.

Arról értesített, hogy lesz a táborban hely, találkozzunk lent a Balatonon.

Elég a tűzre való, lángja olyan andalító, egy húron pendül majd a sok parázson táncoló.

Ülünk a fénye mellett, énekelve: O-O-O

Tekerni a vízen, bírom, de nehezen, a csúszda, hogyha forró, nem tréfa a fele sem.

Nem baj, ha nem halad, csak halljam a hangodat: O-O-O

Az idő meg nem áll, amíg a napfény földre száll, gyere velünk, ez a tábor téged vár,

Tiszta hajnalon, ébredünk újabb szép napon, gyere velünk, ez az élmény neked is jár...

A tábori programok nagyon színvonalasak, tanulságosak, sokszínűek voltak. Beneveztünk a "Ki mit tud?" - ra, "Kincskereső!", "Egy perc és nyersz!", "Szoba tisztasága", "Aszfaltfestő versenyre." játékokra. A közel 1000  gyerek közül csapatunk nyerte meg a "Kincskereső" nevű több állomásos vetélkedőt, de más játékokban is részt vettünk, így számtalan oklevélnek birtokosaivá váltunk. Vízi kalandparkban a Balatonban felállított trambulinon ugráltunk, csúszdáztunk, mentőmellényben eveztünk, de voltunk táncházban, koncerten, kézműveskedtünk, és mindez egy helyen, egy hét leforgása alatt. Így élményekben, tudásban, értékes nyereményekben bővelkedve érkeztünk haza.

Kis csapatunk külön esti programja volt a közös ima, bibliai történet, elmélkedés, mely után a gyerekekben felmerült kérdésekről beszélgettünk.

A gyerekek sokat és nagy örömmel fürödtek a Balatonban, minden szép és jó felé nyitottak voltak, a küzdés és a kitartás hajtotta őket a játékokban, vidámak voltak, barátságok  születtek, tanulták az önállóságot, a  szülőktől való elszakadást, és mindezt hősiesen.

Köszönjük Páll Miklós atyának, a Miskolci Egyházmegye Karitász igazgatójának, hogy felkínálta nekünk ezt a lehetőséget.

Szepesi Szilárdné