Egyházunk ajándékai Ferenc pápának

A Görögkatolikus Metropólia csotkit ajándékoz a Szentatyának, a Rózsák terei egyházközség pedig tokaji aszúval és egy oltárképpel köszöni meg Ferenc pápának a látogatást.

Ferenc pápa

Egy csotkit fogunk ajándékozni Ferenc pápának. A keleti egyház rózsafüzérével a Jézus-imát szoktuk imádkozni.

Nem első alkalommal kap a görögkatolikus egyháztól ilyen liturgikus tárgyat a Szentatya, hiszen egy harminchárom szemből állót már korábban készítettek neki a sajópálfalai nővérek. Most szintén a keleti egyházunk ezen apró, de mély jelentéstartalmú ajándékát szeretnénk neki átadni.

Ezt a mostani száz szemes csotkit fiatalok készítették a pápának. A mestere Lesku Máté felolvasó, a debreceni főszékesegyház kántora volt, aki már csaknem ezer darab ilyen imafüzért készített. Szép lett volna, ha éppen az ezrediket adhatja oda Ferenc pápának, de számításai szerint ez még csak a 960-dik a sorban. Hirtelenjében már nem tudott még negyvenet készíteni, hogy éppen az ezredik lehessen az, amelyik – vélhetően – életében a legértékesebb darab lesz.

Kedves ajándékunk tartója egy egyedileg készült díszdoboz, amelyet Szabó Sándor arculattervező tervei alapján Szilvási János készített el. Ő szintén görögkatolikus testvérünk, aki könyvkötőként számtalan evangéliumos könyv beköttetését vállalta már. Pápának díszdobozt azonban ő is most készít először.

a chotki

És kik lesznek, akik átadják a Metropólia ajándékát? Öt gyermek, a Nyirán család tagjai. Édesapjuk, János atya a főegyházmegye fődiakónusa, aki természetesen a feleségével szintén jelen lesz az eseményen, és az ajándék átadása után ő fogja énekelni a békesség ekténiát. 

A Rózsák terei görögkatolikus közösség is ajándékokkal készül a pápalátogatásra, amit Ferenc pápának április 29-én a Rózsák terei Istenszülő Oltalma templomban tett látogatása során fognak átadni. A csomagban helyet kapott egy 1936-os évjáratú tokaji aszú, a muzeális ritkaság a pápa születésének éve óta érik egyre zamatosabbá, és talán a méznél is édesebbé.

A másik emlékül adott tárgy a templom Patrona Hungarie oltárképének Herendi Zsolt által, argentín stílusban megfestett kicsinyített másolata lesz. Az eredeti oltárkép Roskovics Ignác műve, 1938-as eucharisztikus kongresszus táblaképe volt, és a közelmúltban már járt Vatikánban, hiszen a hajdúdorogi küldöttség ennek kicsinyített mását vitte a pápához az új egyházmegye felállítását kérvényezendő.

Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Címkék