Egyházmegyénkben találkoztak a Karitász igazgatók

A Katolikus Karitász vezetőit látta vendégül a Miskolci Egyházmegye a múlt hét végén.

csoportkép Atanáz püspökkel

A Magyar Katolikus Egyház egyházmegyéinek karitász igazgatói február 10-12. között a Miskolci Egyházmegyében tartották meg szokásos találkozójukat. Az éves program és az aktuális feladatok megtervezése mellett a vendégek egyházmegyénk életébe is betekintést nyerhettek, és néhány nevezetességet is sikerült személyesen felkeresniük.

a sajópálfalai templomban

A háromnapos találkozó Sajópálfalán vette kezdetét. A lelki élményben meghatározó, a Kenethozókról elnevezett női monostorban végzett vecsernye után, hétfőn, a „Betegek és gyógyítók világnapján” a sajópálfalai zarándokház biztosított lehetőséget a közös feladatok megbeszélésére, és itt találkozott Atanáz püspök személyesen a karitász vezetőivel.

Sárospatakon

A program zarándoklattal folytatódott, mely első állomása, Árpádházi Szent Erzsébet szülőföldje, Sárospatak volt, majd Tokaj-Hegyalja nevezetességeit látogatták meg a vendégek. Másnak reggel, utunk Nemzeti Kegyhelyünkre, Máriapócsra vezetett. Liturgikus imádságok és énekek mellett felhangzottak Ady Endre szavai is: „Ma Mária-kép minden durva lábnyom (…) Áldassál, hogy ma találkoztam véled.”

Máriapócson

Ez a találkozó Máriától, a „pálfalaitól”  indult, a hűség és szeretet tanúin át, Árpádházi Szent Erzsébet és Boldog Romzsa Tódor vértanú püspökön keresztül Máriáig, a „pócsiig”  tartott. Egy kisebb lelkigyakorlat volt. Az arcokat titkon meglesve azt láttam, hogy az igazgatók lelki kincsekkel térnek haza egyházmegyéjükbe, amit nem az emberektől, hanem görögkatolikus egyházunk örökségéből vittek magukkal.

Páll Miklós, igazgató (Miskolci Egyházmegyei Karitász)

Címkék