Csereháti Görögkatolikus Tudásműhely

Hitéleti, kulturális, mentálhigiénés és közéleti témákat céloz meg a jövőre induló rendezvénysorozat.

logo

A kezdeményezésről annak főszervezője, Varga Csaba atya számolt be:

"Jó lenne csinálni valamit, ami összehozza közösséget, de valami olyat, ami nagyot szól, ami bemozdítja egy kicsit az itt élőket...!" Azt hiszem így sikerült először megtölteni egy kelet-magyarországi kis falu művelődési házát egy februári, hideg téli estén. Csak ámultunk, hogy egy, ki tudja mióta téli álmot alvó vidék szinte egyik pillanatról a másikra felpezsdült. Régi ismerősök találkoztak, értékes kapcsolatok alakultak, mindeközben tanultunk, gyarapodtunk. Aztán jött a következő rendezvény; egy kiállítás, majd a következő ... Ekkor határoztuk el, hogy ezt, az apró lángot érdemes lenne megőrizni, táplálni, hogy még sokaknak és sokáig tudjon világítani. Így született a Csereháti Görögkatolikus Tudásműhely.

 Ennek a lángnak a táplálásához mindenkire szükségünk van!

A kezdeményezésünkről: A Baktakéki és a Kányi Görögkatolikus Parókiák közös szervezésében 2024-ben hagyományteremtő szándékkal szeretnénk elindítani egy rendezvénysorozatot Csereháti Görögkatolikus Tudásműhely címmel.

A rendezvénysorozat célja, hogy a Csereháton élőknek hitéleti, kulturális, mentálhigiénés és közéleti témákban színvonalas előadások formájában nyújtson tartalmas kikapcsolódást, lakhelyükön. Az itt élőknek órákat kell utazniuk, ha tartalmas, szellemi kikapcsolódásra, feltöltődésre vágynak. Szeretnénk ezt a lehetőséget helyben biztosítani azoknak is, akik nem tudnak utazni.

Hisszük, hogy a tudás és kultúra helybeli művelésére alkalmas rendezvények hozzájárulnak az egyébként méltatlanul elhanyagolt kelet -magyarországi, az ebben dobogós helyen álló Cserehát megmaradásához, s talán későbbi virágzásához. Ezért a szlogenünk "Nem kell elmenniük. Ti adjatok nekik enni!" (Mt 14,16) t.i. nem csupán a fizikai éhség kielégítése fontos feladatunk, hisz nem csak kenyéren él az ember (v.ö.:Mt 4.4).

Támogasd kezdeményezésünket, tápláld te is a tüzet!

Kedves Támogató! Bizonyára tudod, hogy jó előadón sok minden múlik, a jó előadók pedig nem mindig olcsók. Persze, van az a mondás a takaróról meg a nyújtózkodástól ... de: nem mindegy, hogy kinek milyen takaró adatott. Szerintünk nemes dolog, ha valaki nem elégszik meg a takarója hosszával, és talán még nemesebb, ha valakinek egy picit hosszabb, az ad egy darabot a másiknak is, akinek rövidebb.

Csatlakozz támogató közösségünkhöz EZEN A FELÜLETEN IS!

 

Címkék