Családi nap, kicsit másképp a NEK-en

A Margitszigeten megrendezett családi napon a Görögkatolikus Metropólia szervezeti egységei is bemutatkoztak.

Szepesi Szilárdné

A NEK szervezői valamennyi korosztályt hívtak és vártak a családi napra a Margitszigeten. Az esemény a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által életre hívott Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) rendezvénysorozatának egyik programja volt. Két színpadon beszélgetésekkel, zenével, ismert előadókkal várták a családokat. A nap folyamán hallhattuk és láthattuk többek között: Szalóki Ágit, Berecz Andrást, a Debreceni Hajdú Táncegyüttest, a Misztrál együttest és Csókay András idegsebészt.

A színpad körüli sátrakban valamennyi korosztály talált őt érintő és érdeklő témát, legyen szó önismeretről, párkapcsolati vagy éppen környezetvédelmi kérdésekről. A gyermekeket kézműves foglalkozásokkal, kincskereséssel, lábtollassal, arcfestéssel, geocachinggel, falmászással és egyéb sporttevékenységekkel várták a szerzetesrendek és közösségek.

sátor

Nagy öröm, hogy ezt a nagyszabású eseményt olyan időszakban rendezhették meg, amikor kiemelt figyelmet kapnak a családok és az édesapák. Ferenc pápa ugyanis az Amoris laetitia apostoli buzdítás kiadásának 5. évfordulóján meghirdette a családnak szentelt évet és még tart az édesapákra fókuszáló Szent József-év is.

Több mint 70 sátorban kézműves foglalkozásokkal, lelki beszélgetésekkel, gyónási lehetőséggel, közbenjáró imával és sok más feltöltődési és kikapcsolódást nyújtó eseménnyel vártak mindenkit. Találkozhattunk a görögkatolikus egyházunk szervezeteivel, szerzetesrendek, közösségek és egyéb segítő szervezetek tagjaival is. A Görögkatolikus Metropólia különféle szervezeti egységei három sátorban hat ponton mutatkoztak be. Mindhárom egyházmegyéből képviselve volt a család -, ifjúsági -, és cigánypasztoráció, az oktatási tevékenység, továbbá meg lehetett ismerni a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat szerteágazó munkáját és a Görögkatolikus Papnevelő intézeten belül működő Szent Damján Kört is. A görögkatolikus oktatás és családpasztorációs sátorban Czövek Éva a Hajdúdorogi Főegyházmegye oktatási referensének vezetésével a dunaújvárosi Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola tanulói mutatták be a lábtollas tudományukat sokak örömére. Emellett bemutatkozott a budapesti Szent Anna Görögkatolikus Gimnázium és Örömhírvétel Óvoda is.

Szepesi Szilárd

A Miskolci Egyházmegye családpasztorációs referense, Szepesi Szilárd atya az egyházmegyénkben szervezett programokról, zarándoklatokról, családokat segítő lehetőségekről tájékoztatta az érdeklődőket. A rendezvényre Atanáz püspök is kilátogatott Juhász Géza első helynökkel együtt. 

Ez a lelki vonulata az eseménynek alapvetően megkülönböztette a NEK Családi Napot a többi családoknak szóló programtól. Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat.

Szöveg és fotók: Szepesi Szilárd, családpasztorációs referens

Címkék