Bezárt az Edelény Open

Idén is nagy nevek fémjelezték a második alkalommal megrendezésre kerülő Edelény Open Asztalitenisz Versenyt.

ifj Klapár

Idén második alkalommal érkeztek neves és amatőr versenyzők egyaránt az Edelény Open Asztalitenisz Versenyre 2019. szeptember 27-28-án. Mind már az utánpótlás, mind pedig a felnőtt korosztály megmérettetésein Klampár Tibor és Jónyer István világbajnokok látták el taktikai tanácsokkal a versenyzőket. A mérkőzéseket idén is a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola tornatermeiben játszották. A verseny szakmai hátterét a Magyar Asztalitenisz Szövetség koordinálta, Doros Szilárd irányítása mellett.

Doros Szilárd

A kétnapos versenyfolyam idén is az utánpótlás tagjainak megmérettetésével kezdődött péntek délután. A bajnokságot az iskolafenntartó Orosz Atanáz püspök nyitotta meg imádsággal és áldással. Újonc és serdülő kategóriában álltak asztal mellé a miskolci, a tiszaújvárosi, szerencsi, az egri és a Dunakesziről érkezett fiatalok.

Két kategóriában hirdettek eredményt késő délután.  Serdülő 15 kategóriában  Oroszki Péter (Dunakeszi) szerezte a legtöbb pontot, Köllő Ábel (Szerencs) a második, Fischer Csaba (DVTK) a harmadik, Lamport Mátyás (Eger) a negyedik helyet szerezte meg. Az újonc 13 kategóriában az első helyen Oroszki Péter, (Dunakeszi), a második helyen Köllő Ábel (Szerencs) végzett. A harmadik helyen Fischer Csaba, a negyediken pedig Kopcsó Levente állt, ők mindketten a DVTK játékosai.

a teremben

A testi erőnlétet igénylő verseny megnyitója után néhány perccel az edelényi iskola főépületében inkább a szellemi munkáé lett a főszerep. Egy digitális mintatantermet vehettek birtokukba a diákok a T-Systems Magyarország támogatásával.

„A fejlett technológia egyre inkább a hétköznapok részévé válik az iskolákban is. Alapvető érdekünk, hogy a mai kornak, a felgyorsult technológiai forradalmaknak megfelelő, a változásokat követni képes tanulási környezetet teremtsünk” – mondta Kaszás Zoltán, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója, hozzátéve: ennek a célnak rendelik alá az idén nyáron elindított Modern Iskola programot, hogy az egyszerre legyen képes megfelelni a munkaerő-piaci elvárásoknak és a digitális kor kihívásainak az iskolai képzésekből kikerülő gyermek.

a teremben

Az edelényi iskolában már jelen vannak a padlórobotok, a matematika tanulását pedig LEGO-elemekkel teszik szórakoztatóbbá a gyerekeknek. Az iskolában két éve egy másik okostanterem is működik, amelyet mára a tanárok négyötöde használ aktívan – és nem csupán a STEM-tárgyakban. Az új, interaktív, beépített PC-vel, tesztkészítő szoftverrel felszerelt, tabletekkel kiegészített okostábla köré kialakított mintatanterem a pedagógusok és a gyermekek körében is nagyon népszerű. A tanterem ünnepélyes átadására érkezett vendégek azt is megtapasztalhatták, hogyan használják ezeket a modern eszközöket a gyermekek a tanórákon.

„A színes krétával táblára rajzolás és írás jól fejleszti a motorikus mozgásokat, valamint a szem-kéz koordinációt, de ezzel már nem lehet lekötni a gyerekeket: folyamatosan kell új utakat találnunk hozzájuk” –– véli Barta József, az iskola igazgatója.

Az osztályterem megszentelésén Atanáz püspök a mértékletességre is felhívta a tanulók figyelmét. A modern technika vívmányainak pozitív hozadéka elvitathatatlan. Azonban meg kell tanítani minden gyermeket arra a keresztény erkölcsre is, amely hozzásegíti őket, hogy jól, felelősen és tudatosan bánjanak a modern technológiával, hangsúlyozta a főpásztor.

Atanáz püspök

Szombat reggel újra a sport került előtérbe. A reggeli közös imádság után a felnőttek mérkőzéseivel folytatódott a II. Edelény Open. Délelőtt az amatőrök, délután pedig a profik mérkőztek meg egymással.

Az amatőrök között a lelkipásztorok is ütőt ragadtak a kezükbe. Sőt egy mérkőzést Atanáz püspök is játszott Klára nővérrel, aki a Szent Ferenc Kisnővérei közösség tagja, munkájukat legtöbben Bükkszentkeresztről ismerik; ők vezetik a lelkigyakorlatos házat.  A mérkőzésen a szerzetesnővér legyőzhetetlennek bizonyult, csakúgy, mint a Nyíregyházi Egyházmegye papsága. A dobogó első fokára Lippai Csaba, a másodikra Szaplonczai Gergely, a harmadikra pedig Trella Tibor atya állhatott fel.

a győztesek

Szünet nélkül folytak a versenyek a két tornateremben az ország szinte minden szegletéből, és a Felvidékről érkezett versenyzők között. A nevezők között idén több fiatal nővel találkozhattunk, mint tavaly, bár a fiúk és férfiak fölényes eredményekkel végeztek.

A versenynap után az alábbi eredmények születtek:

Amatőr kategória: 1. Gulyás Imre, Pestújhely

                                2. Klampár Tibor, Shop Sport SE

                                3. Oroszki Péter, Dunakeszi

                                 4. Ilosvai Brigitta, Szufla SE

 

"OPEN" kategória: 1. Szita Márton, Celldömölk

                                   2. Katus Krisztián, Komló

                                   3. Lung Dániel, Győr

                                   4. Bari Csaba, DVTK

szerva

Bár ez a két nap verseny volt a javából, mégis sokkal többről szólt. A sport szeretetéről és megszerettetéséről, a találkozásról; régi-, új ismerősök és generációk között, a közösség és az összetartozás élményéről, a közösen megélt örömökről.

KÉPEK AZ ASZTALITENISZ VERSENYRŐL (Varga-J.B.)

KÉPEK A TANTEREM ÁTADÁSÁRÓL (Trestyánszki Csaba)

Címkék