Az MKPK téli ülése

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia december 1. és 2. között megtartotta téli rendes ülését. A testület döntéseiről készült beszámoló az alábbiakban olvasható

Logó

Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában tartott nagyböjti bűnbánati szertartás során mondott homíliájában meghirdette az irgalmasság rendkívüli szent évét, amely ez év december 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén veszi kezdetét a Szent Péter-bazilika szent kapujának megnyitásával, és 2016. november 20-án, Krisztus Király ünnepén zárul.

A Családok 8. Világtalálkozóján, amelyet nyáron rendeztek Philadelphiában, az Egyesült Államokban, a záró szentmisén bejelentették, hogy Ferenc pápa december 27-én, Szent Család vasárnapján, a Szent Péter bazilikában a családokkal fog együtt ünnepelni az Irgalmasság Szent Évéhez kapcsolódva. Ennek kapcsán nem feledkezhetünk meg sok rászoruló családról, amelyeket a Katolikus Karitász különböző módon segít különösen is a téli időszakban.

2016-ban ünnepli megalakulásának 85. és újjászerveződésének 25. évfordulóját a Katolikus Karitász. A jubileumi évben egy rendezvénysorozattal és figyelemfelhívó kampánnyal mutatják be a Karitász több évtizedes, áldozatos tevékenységét a rászorulókért.

A Katolikus Karitász elindította karácsonyi segélyakcióját „Tárjátok ki szívetek” címmel, amely során rászoruló családokat segít a téli időszakban és karácsonykor. Idén is több módon lehet csatlakozni a december 31-ig tartó adománygyűjtéshez. A december 6. és 13. között megrendezésre kerülő Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű szolidaritási akció keretében önkéntesek gyertyákkal, gyertyagyújtásokkal hívják fel a társadalom figyelmét a köztünk élő szegényekre.

A Testület tagjai beszámolót hallgattak meg az októberben megrendezésre került 14. rendes püspöki szinódusról, amelynek témája „A család hivatása és missziója az egyházban és a mai világban” a résztvevő püspökök tolmácsolásában.

A püspökök meghallgatták Michel Remery, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa főtitkár-helyettesének beszámolóját a fiatalok közreműködésével készült Tweeting with God c. kezdeményezésről, amelyben kérdés-felelet formájában találhatunk a mai kor nyelvén megfogalmazott elgondolkodtató, vitaindító válaszokat hitünk alapjait érintő kérdéseinkre.

A Konferencia beszámolót hallgatott meg a kárpátaljai rászorulóknak gyűjtött segély felhasználásáról, amelyben ismertették az elmúlt időszak eredményeit, amelyeket a magyarországi hívek nagylelkű támogatásával tudtak megvalósítani.

A Szent István Társulat gondozásában megjelent a négy kötetes zsolozsma második kötetének új kiadása, amely hamarosan megtalálható lesz a könyvesboltok polcain.

 

Budapest, 2015. december 3.

Mohos Gábor

az MKPK titkára

 

Címkék