Ars Sacra a Székesegyházban

A fesztivál kezdetén a miskolci Székesegyházban is programok várták az érdeklődőket

a székesegyházban

Idén, szeptember 16-24. között az Ars Sacra fesztivál országos programsorozat vidéki központja Miskolc városa. A Miskolci Egyházmegye székesegyházában szeptember 17-én délután két programmal készültek. A program három művészeti ágat, a költészetet, a festészetet és a zenét hívta segítségül a görögkatolikus egyház értekeinek bemutatására.

„A zsoltárok a zsidó-keresztény költészetnek a legszebb gyöngyszemei, az imádság legszebb irodalmi megfogalmazásai közé tartoznak” – mutatott rá Atanáz püspök a székesegyházi programok megnyitóján.

Veczán Pálné

A zsoltármondó összejövetelen Veczán Pálné, a fesztivál miskolci programjainak egyik főszervezője köszöntötte a résztvevőket. A zsoltáros szavaira utalva arra kérte a megjelenteket, hogy nyissák ki a szívüket az öröm, a béke és szeretet érzésére.

Atanáz püspök

A keleti egyházakban ősi hagyomány, hogy szombat estétől kezdve mind a százötven zsoltárt elimádkozzák. Ha nem is mindegyik hangzott el ezen a délutánon, de a szívükhöz legközelebb állót választották Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézményben nevelkedő gyermekek. Az imádságfolyamba nevelőik és lelki vezetőik is bekapcsolódtak. Juhász Ferenc, a Miskolc-mindszenti plébánia esperese, az Egri Főegyházmegye pasztorális helynöke a 8. zsoltárt hozta el az alkalomra. Ferenc atya tanúságtételében arról is beszélt, mit jelent számára ez az imádság. 

Juhász Ferenc

A délután második programján egyházmegyénk püspöke, Orosz Atanáz mutatta be a Székesegyházat. A Búza téren álló templom az utóbbi évtized során kívül-belül átalakult. Alig több mint másfél éve lett kész a templom falain egyházi ünnepeket, szenteket, prófétákat ábrázoló ikonok sora. Az ábrázolás módja, elhelyezésük, sőt még a színek is mind-mind jelentést hordoznak. Ezeket „titkokat” tárta föl püspök atya. A tetőtől talpig kifestett templomhajó előterében elsősorban ószövetségi előképek, a mennyezeten pedig az evangélium főbb eseményeit ábrázoló ikonok láthatók, középen a kinyilatkoztatást adó Krisztussal és a kinyilatkoztatást közvetítő apostolokkal és prófétákkal.

a kórus

A beszámoló előtt és után a székesegyház kórusa működött közre, akik zsoltárfeldolgozásokból és liturgikus énekeinkből válogattak erre a délutánra.

FÉNYKÉPEK

Címkék