„Aki énekel, kétszeresen imádkozik!”

A csereháti parókiák kántorai rendszeres szakmai találkozókon bővítik énektudásukat.

kotta

A fenti, Szent Ágostonnak tulajdonított mondás munkál a csereháti aprófalvak templomaiban kántori szolgálatot teljesítőkben, amikor nem lankadó lelkesedéssel szerveznek találkozókat, hogy közösen tanuljanak. Tavaly két alkalommal volt lehetőségük szakmai tudásukat bővíteni a Baktakéki- és Kányi Görögkatolikus Parókia kántorainak. Úgy tűnik, van igény a további fejlődésre, hiszen idén ismét összegyűltek Perecséről, Büttösről és Alsógagyból, a baktakéki parókia közösségi terében közös gyakorlásra.

kántorok

A közel háromórás együttlét témáját ezúttal a Szent Liturgia változó részei adták. Az oktoéchosz (8 hangú énektár) vasárnapi tropárjait, kontákjait, Istenszülő énekeinek egy részét, valamint az új fordítású prokimeneket és az apostoli szakaszokat gyakorolták. Ezúttal a Budai Görögkatolikus Parókia kántora, Hoskó Imola tartotta a továbbképzést.

gyakorlás

Remélhetőleg még kora ősszel folytatódik teljes létszámmal a megkezdett munka. Ennek a zenei továbbképzésnek az a célja, hogy parókiáink minden templomában legyen legalább egy-két személy, akik magabiztosan, kellő ismerettel és lelkesen látják el a kántori szolgálatot a szertartásokon. Istennek hála, az elvetett mag jó földbe hullik, így a növekedés is alkalomról alkalomra látványos. 

Varga Csaba, helyettes lelkész