„Add magad!”

A hétvégén zajló „72 óra kompromisszum nélkül” elnevezésű szociális-önkéntes akció céljairól október 7-én sajtótájékoztatót tartottak Budapesten. A három történelmi keresztény egyház szervezésében három napon, azaz 72 órán keresztül fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai teljesítenek országszerte közhasznú feladatokat. Egyházmegyénkben szikszói fiatalok csatlakoztak a kezdeményezéshez.

logó

A történelmi egyházak, a kormányzat képviselői és a 72 óra fővédnöke önkéntes munkát is végzett a Vakok Battyány László Római Katolikus Gyermekotthonában.

sajótájékoztató

„Fontosnak tartom az önkéntességet, különösen a mai világban, amikor az emberekben annyi üresség van, mondta Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground együttes énekesnője, a 72 óra idei fővédnöke.

Orosz Atanáz a Miskolci Egyházmegye püspöke a 72 óra idei mottójára („Add magad!”) utalva azt mondta, a szervező történelmi egyházak képviselői, mint krisztushívők fontosnak tartják a rendezvény teológiai szempontjait. János evangéliumának központi gondolatát idézte fel a püspök: eszerint Krisztus önként adta oda önmagát a megváltásban. A püspök emlékeztetett Péter apostol lelkiségére is: „Aranyom, ezüstöm nincs, de amim van, neked adom” (ApCsel 3,6). Reményét fejezte ki, hogy a nyári krakkói ifjúsági világtalálkozón megtapasztalt nemzetközi szintű önkéntesség példája nyomán még lelkesebben képviselhetik a jó ügyet most a keresztény fiatalok. Orosz Atanáz püspök első alkalommal járt a vakok budapesti gyermekotthonában, de elmondta, hogy közel 15 éve küld ide papnövendékeket segítő szolgálatra, illetve örömét fejezte ki, hogy több itt lakó fiatallal találkozott már a fogyatékkal élők számára szervezett görögkatolikus Szent Damján táborban.

Bogárdi Szabó István református püspök, a Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke személyes emlékeit idézte fel, amikor még teológushallgatóként végzett szolgálatot fogyatékos gyermekek otthonában.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke gratulált az „Add magad!” mottóhoz, amely jó üzenet a mai fiataloknak, akik nap mint nap találkoznak az „add fel magad” vagy az „add el magad” kísértő, burkolt üzeneteivel.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta: Magyarországon minden harmadik ember rendszeresen végez önkéntes feladatokat, és a középiskolákban a kormány által bevezetett közösségi szolgálat is az önkéntesség előszobájának tekinthető.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a fiatalok ezen a három napon megerősítést kapnak abban a tapasztalatukban, hogy jót tenni jó.

A sajtórendezvény zárásaként Fehér Anna, a Vakok Battyány László Római Katolikus Gyermekotthonának intézményvezetője szólt a jelenlévőkhöz. „A hit cselekedet nélkül halott” – idézte a Biblia szavait. Köszöntője után a sajtórendezvény résztvevői önkéntes munkára indultak: egy közösségi helyiség kifestésében segédkeztek.

Atanáz püspök

Forrás és fotók: Magyar Kurír

Címkék