A tricentenáriumi év bezárása

November 8-án, Szent Mihály és az összes mennyei seregek ünnepén, mely egyben a máriapócsi bazilika búcsúünnepe is, zárult a tricentenáriumi év.

Fülöp érsek

Szent Mihály és az összes mennyei seregek ünnepén – mely egyben a máriapócsi bazilika búcsúünepe is – püspöki vecsernyével, Mária-énekek áhítatával, vasárnap pedig diakónus-szenteléssel egybekötött Szent Liturgiával zárult a magyar görögkatolikusok tricentenáriumi éve.

A szombat esti vecsernye, melyet Orosz Atanáz, miskolci megyéspüspök vezetett egyben az előző két napon megrendezett, kegyképekről szóló művésztettörténeti konferencia záróimádsága is volt. Ezen a konferencián neves szakemberek sokasága mellett részt vett a három görögkatolikus egyházi vezető is: a két megyéspüspökkel együtt az újonnan kinevezett apostoli kormányzó, Szocska Ábel bazilita atya

A másnapi 11 órakor kezdődő Szent Liturgián Bosák Nándor nyugdíjazása előtt álló debrecen-nyíregyházi megyéspüspök is együtt imádkozott a jelenlévő hívőkkel. Ezen a liturgián Kocsis Dánielt diakónussá szentelték. A záróünnepség az Emmanuel-házban volt.

A Magyar Posta is emléket kívánt állítani a Tricentenáriumi évnek és a Görögkatolikus Metropólia megszületésének, ezért az év végére egy emléklapot adott ki, melyet annak tervezője, Laczkó Anita mutatott be. Ezek után Kocsis Fülöp metropolita képes beszámolóban foglalta össze az igen gazdag esztendő eseményeit. Majd Kapin István kegyhelyigazgató azokat a beruházásokat ismertette, amelyek ebben az évben valósultak meg Máriapócson, mintegy jelezve nem csak a Metropólia, hanem kiemelten a Kegyhely jelentős bővülését, gazdagodását. Végül Orosz Atanáz püspök köszöntötte az ünneplő jelenlévőket és áldotta meg a vendéglátásra előkészített agapét.

 

Címkék