A társadalmi mobilitás legfontosabb eszköze a tanulás

Az elmúlt tíz év közös munkáját ünnepélyes keretek erősítette meg a Görögkatolikus Roma Szakkollégium és a Miskolci Egyetem

Dr Illésné dr Kovács Mária, Makkai László, Prof. Dr. Horváth Zita, Dr. Orosz Atanáz

Elsők között csatlakozott a Miskolci Egyetem ahhoz a kezdeményezéshez tíz évvel ezelőtt, hogy a roma társadalom felemelkedését egy korábban nem ismert módon, szakkollégiumi rendszer keretében támogassa. A diplomás roma fiatalok segítik azt a közeget, ahonnan származnak, a Miskolci Egyetem oktatói pedig mentorként támogatják a szakkollégium hallgatóit. Prof. Dr. Horváth Zita, az intézmény rektora azt emelte ki, hogy a régió sajátos helyzete kapcsán fontos szerepet kap a felzárkóztatás, és ehhez az egyetem folyamatosan minden támogatást megad.

„Közös büszkeségünk az elmúlt tíz esztendő. De ezúttal nem a múltba, hanem a jövőbe és a következő évekre tekintünk, hogy aztán akár tíz év múlva egy újabb munkában gazdag együttműködést erősíthessünk meg. A társadalmi mobilitás legfontosabb eszköze a tanulás”, hangsúlyozta a Miskolci Egyetem rektora.

Kellő nyitottságra volt szükség a szakkollégium megalapításához, ami azt jelentette, hogy a miskolci görögkatolikus egyházmegye elfogadta, hogy egymás értékeinek megismerése kölcsönös gazdagodással jár. Dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye megyéspüspöke úgy fogalmazott: a cigánypasztoráció is a bibliai parancsból eredő kötelesség, és ennek keretében a Miskolci Egyházmegye nemcsak a  miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégiumot működteti, hanem hátrányos helyzetű településeken óvodákat és iskolákat is.

Makkai László, Horváth Zita, Orosz Atanáz

„A roma szakkollégium ügye az egész egyházmegye ügye, és a legfontosabb a szellemi-lelki szemléletváltás. Itt valami nagyon jó folyik és születik”, tette hozzá Dr. Orosz Atanáz, majd háláját fejezte ki a Miskolci Egyetem oktatóinak, akik támogatják a roma fiatalokat a tanulmányaik során.

Makkai László, a Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon igazgatója arra emlékezett, hogy pontosan tíz éve, éppen június 7-én született meg a megállapodás az együttműködésre a Miskolci Egyetem és a Görögkatolikus Roma Szakkollégium között, és azóta is aktív és intenzív a kapcsolat a két intézmény között. Az elmúlt tíz évben a Miskolci Egyetem oktatói közül közel nyolcvanan mentorként támogatták a roma fiatalokat.

„Az együttműködés mindig annyit ér, amennyit megvalósítunk belőle. Sokat megvalósítottunk és ezzel gazdagodott az egyetem is. A legfontosabb célunk pedig az, hogy minél több hátrányos helyzetben lévő roma fiatal ismerje meg, hogy érdemes diplomát szerezni”, foglalta össze Makkai László igazgató.

Prof. Dr. Horváth Zita

Az esemény végén Dr. Orosz Atanáz és Makkai László a hosszú távú és kiemelkedő támogatás elismeréseként adta át a Boldog Romzsa Tódor püspökről és vértanúról elnevezett díjat Prof. Dr. Horváth Zitának.

Szöveg: ME, képek: Szakkollégium

Címkék