A Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény jubileumi sportnapja

A Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. A kerek évforduló alkalmából nagyszabású sportnapot szerveztek a gyermekeknek.

rüplabdázás

 Zuti Maranna, nevelőszülői tanácsadó és csoportvezető beszámolója:

A Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény idén fennállásának 10. évfordulóját ünnepli. Ez alkalomból került megrendezésre 2023. június 10-én a kazincbarcikai Don Bosco Sportközpontban egy nagyszabású sportnap, melyen az intézmény gondoskodásában élő gyermekek vehettek részt. Ez az várva várt alkalom a gyermekek számára ismételten különleges jelentőségű volt, azért, mert még közelebb kerülhettek a sport világához. Az Intézmény által szervezett sportesemény célja, hogy felhívja a figyelmet az aktív életmód fontosságára, ösztönözze ellátottjainkat a mozgásra, valamint bemutassa nekik a sportolás szépségét és változatosságát. A gyermekek és fiatalok korcsoportonként mérhették össze sport technikai tudásukat társaikkal. A sportszerető gyermekek a megye minden szegletéből érkeztek, Hollóházától a Bodrogközön át Girincsig, Megyaszótól Novajidrányig.

A nagy nap reggelén az izgalom miatt a gyermekek frissen ébredtek és örömmel indultak útnak, a lelkesedésük és a megmérettetés izgalma motivációként szolgált számukra. Megérkezésünk után Szabó Zsolt, a sportközpont igazgatója és Tyukodi Attila atya, a fenntartó képviselője fogadta és köszöntötte a sportolni kívánó gyermekeket és kísérőiket.  A sportnap egy röplabda meccsel kezdődött, ahol a nevelőszülőknél élő gyermekek csaptak össze a lakásotthonban lakó társaikkal. Az izgalmas meccs végén a nevelőszülős gyermekek győzedelmeskedtek.

 focizók

A röplabdázás után a kispályás focimeccsek következtek, ahol a diákok csapatokba szerveződve mérhették össze tudásukat és versenyezhettek egymással. A csapatok nagy lendülettel és lelkesedéssel játszották a mérkőzéseket. A gyermekek ügyesen passzolták egymásnak a labdát, szép gólokat lőttek. Az egész lelátót átjárta a fociláz.

A mérkőzés során a fair play szellemét is erősítették bennük a szervezők. A résztvevőket arra biztatták, hogy tartsák tiszteletben a játékszabályokat és figyeljenek a sportszerűségre. A focimeccsek alatt a gyermekeknek lehetőségük volt megmutatni tehetségüket. A szurkolók lelkesen buzdították őket és minden gólt hatalmas ovációval fogadtak. A felső tagozatos kategóriában büntető rúgások után a nevelőszülős gyermekek csapata diadalmaskodott, középiskolás korcsoportban egyértelműen a lakásotthonos fiatalok szerepeltek jobban.

 léghoki

A sportnap délelőttjén még bowling és a léghoki versenyek színesítették az eseményt. Ezek a versenyek különleges lehetőséget nyújtottak az ellátottaknak, hogy kipróbáljanak olyan sportágakat, amelyekkel nem találkoznak mindennapjaik során. Ezáltal új képességeket fedezhettek fel magukban és kipróbálhattak olyan sportokat, amelyek inspirálóak lehetnek számukra a jövőben.

A versenyek alatt a gyermekek egyénileg mérkőztek meg egymással. A léghoki verseny során a diákoknak az asztalon cikkázó korongot kellett a kapuba juttatni, miközben az ellenfél védte a saját kapuját. A játék sebessége és lendülete izgalmas pillanatokat teremtett. A bowling és a léghoki megmérettetések közben a diákok közötti barátságos versengés és a támogató légkör megteremtésén volt a hangsúly.

bowling

A délelőtt intenzív sporttevékenységekkel telt, így a gyermekek már várták az ebédet. Az étkezés előtt Janka Gábor atya rövid áldást mondott, megköszönve az étel és a közösségi együttlét lehetőségét, majd együtt imádkoztak az étel megáldásáért. Ezután mindenki jóízűen elfogyasztotta a finom pizzákat.

 imádság

Ebéd után a diákok tele energiával és jókedvvel folytatták a sportolást. A büntető rúgás és büntető dobás vette kezdetét, ahol a résztvevők összemérhették a labdakezelési képességüket, tesztelhették a pontos célzást és a magabiztos kapura rúgást, dobást. A versenyszámok összpontosítást és koncentrációt igényeltek. A fiatalok egymás után beosztás alapján járultak a büntetőponthoz és a lehető legprecízebb lövéssel próbálták a labdát kapuba juttatni a profi kapusokon keresztül. Minden gólt a lelátóról hatalmas üdvrivalgás követett.

játék

A sportnap versenyszámait az asztalitenisz és a csocsóbajnokság zárta, amelyek további izgalmas és versengő pillanatokat eredményeztek. A fiatalok fáradhatatlanul mérhették össze tudásukat, ügyességüket és koncentrációjukat az asztaloknál. A közönség izgatottan követte a játékot.

asztalitenisz

A csocsóbajnokságra rengeteg gyermek nevezett be. A gyors és ügyes mozdulatok, a csapatmunka és az együttműködés kulcsszerepet játszottak. A játékok folyamán fejlődött a stratégiai gondolkodás, a kéz-szem koordináció és a csapatszellem. Jó hangulat és izgalom betöltötte a levegőt. Egyenes kieséses rendszerben nyert a győztes páros.

 csocsó

Az emlékezetes sportnap egyik különlegessége a toronyépítés volt, melyben csak a legbátrabbak vehettek részt. Kólás rekeszekből kellett a lehető legmagasabb és legstabilabb tornyot létrehozni. A magasban lévő gyermekek biztosítókötél segítségével illesztették össze az elemeket és figyeltek a stabil szerkezet kialakítására. Ez a tevékenység nem csak fizikai képességeket, hanem kiváló egyensúlyérzéket, bátorságot és kitartást kívánt a résztvevőktől.

toronyépítés

Az eredményhirdetés izgalommal töltötte meg a sportközpont légkörét. A gyermekek, akik az egész napot sporttal töltötték, kellemesen elfáradtak, de még mindig izgatottak voltak a versenyeredmények kihirdetése miatt.

Az eredményhirdetésre  Orosz Atanáz megyéspüspök atya is megérkezett, hogy dicsérje és elismerje a diákok sportteljesítményét. Beszédében hangsúlyozta, hogy a sportnap nemcsak a sportteljesítményekről szólt, hanem a közösségépítésről, az összetartozásról és az örömteli együttlétről is. Püspök atya meglátása szerint sikeresen erősítette ez a nap a gyermekek közötti kötődést és segítette a barátságok kialakulását. Kiemelte, hogy az intézmény értékein keresztül a hit és az összetartozás ereje jelentős szerepet játszik a gyermekek életében.

A dobogós helyezettek büszkén fogadták el püspök atyától az elismerést és a díjakat.

 díjátadás

A sportnap sikeresen zárult és a résztvevők számára ez egy felejthetetlen és értékes élmény maradt. Ezúton is szeretnénk megköszönni az Intézmény vezetőjének Ivancsóné Hajas Ágnes igazgató asszonynak, Bényi Józsefné általános igazgatóhelyettes asszonynak valamint Berei Ágnes szakmai igazgatóhelyettes asszonynak a szervezést és háttérmunkát, hogy a 10. jubileumi sportnap igazán emlékezetes és mindenki szívében nyomat hagyó élmény maradt.

díjátadás

A jubileumi megmérettetések során a sport szellemisége, a fair play és a tisztelet minden pillanatban jelen volt és a gyermekek egymást is buzdították és ünnepelték a versenyek során.

Hazafelé utazva a gyermekek fáradt, de elégedett mosollyal az arcukon, tele élményekkel, emlékekkel és a sportban szerzett új tapasztalatokkal mesélték el társaiknak aznapi sikereiket.

Köszönjük Atanáz püspök atyának, a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézményben nevelkedő gyermekeknek, a kollégáknak valamint a versenyt lebonyolítóknak, hogy ilyen csodás sportnapon vehettünk részt. Nekünk is egy élmény volt.

Címkék