A Szent Miklós-székesegyházban énekelt a Szent Atanáz kórus

Október 15-én a Szent Miklós-székesegyházban, mintegy negyven, az ország különböző egyházközségeiből érkezett kórustag énekelt

kórus

Október 15-én vasárnap a Szent Miklós-székesegyházban, az esti Szent Liturgián és az azt követő vecsernyén mintegy negyven, az ország különböző egyházközségeiből érkezett kórustag énekelt, akiket még kétszer hallhatunk Nyíregyházán az egyházi év során.

„A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson és a pápalátogatáson sok, nagyon lelkes énekestársammal alkottunk zenei szolgálatot adó közösséget. Ekkor határoztuk el, hogy ha nem is ilyen jeles alkalmakon, de időről-időre mutassuk meg a magyar görögkatolikus hagyomány szép kórusműveit és éneklésmódját” –mondta Bubnó Tamás Liszt- és Érdemes Művész Díjas karnagy, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola kántorképzésének szakfelelőse.

Bubnó Tamás

Ennek első állomására került sor október 15-én vasárnap a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban. Az esti Szent Liturgián és az azt követő vecsernyén negyven kórustag szolgált együtt, akik az ország különböző görögkatolikus egyházközségeiből érkeztek.  Az énekesek nemcsak a három egyházmegye közeli településeiről, hanem Budapestről, Szegedről, sőt még Szombathelyről is érkeztek erre az alkalomra.

A tervek szerint idén még két alkalommal (nagyböjtben és a húsvéti időszakban) vehetnek részt a hívek olyan liturgián, melyen a Szent Atanáz kórussal együtt ünnepelhetnek. „ A kórus a következő években Debrecenben, Miskolcon és Budapesten folytatja a szolgálatot, így ez a terv most egy négyéves ciklust foglal magában” – fogalmazott a kórusvezető.

a kórus

A Szent Atanáz kórus következő fontos fellépése november 11-én lesz a budapesti Szent István-bazilikában, ahol a Ruszin Nemzeti Kulturális Nap alkalmából rendezett görögkatolikus kórustalálkozón vesznek részt több más hazai és külföldi kórus társaságában.

szöveg és fotó: Vándor Ilka

Címkék