A mennybe lépni nem lehetetlen

Ezzel a reményt adó mondattal látta el a Gyöngyösi Görögkatolikus Szervezőlelkészség kápolnájának szentelésén Atanáz püspök atya a híveket.

A kápolna és parókia épülete – Gyöngyös, Országút út 11.

Az október 9-én tartott ünnepség leginkább a szeretetről szólt. Arról a szeretetről, ami egybehívta a környék papságát és görögkatolikus híveit. Ami összegyűjtötte a városban lakó felekezetek lelki vezetőit. S ami lehetővé tette, hogy a régóta meglévő lelki igényre válasz szülessen.

A kápolna megszentelése

A napi evangéliumi szakaszból kiinduló püspöki prédikáció mindenekelőtt istenszeretetből táplálkozó igazságosságra és irgalomra intett. S arra a tettrekészségre, tevőleges szeretetre, amellyel Isten országának valódi polgárai lehetünk. Püspök atya a kis kápolnában állva emlékeztetett: a mennyország elérése nem a mennyezet magasságától függ. A világ kezdetétől fogva számunkra is elkészített „mennyek Országa” közel van: a Miskolci Egyházmegye legnyugatibb részén különös jelentőséggel bírtak ezek a szavak.

Atanáz püspök atya prédikációja

Az igazgyöngyre rátaláló evangéliumi kereskedő példázata alapján megkapó hasonlatként elhangzott: Gyöngyös – templomai révén – eddig is számos szép gyöngyszemmel rendelkezett, a görögkatolikus kápolnával pedig egy újabb kis gyönggyel lett gazdagabb.

Dr. Kaulics László atya

A szervezőlelkészséggel megbízott Kaulics László atya hálával gondol a területet ellátó elődeire. A rá váró feladatban a legfontosabbnak a hívekre szánt időt, figyelmet és szeretetet tartja. Amelyet a kápolnaszentelésen résztevők is mind megtapasztalhattak.

Laskay Anna