A Krisztushoz tartozásunkat erősítik a hittan-és liturgikusének versenyek - rengetegen vettek részt az idei döntőkön

Minden eddiginél többen jelentkeztek a 2023-as évben meghirdetett hittan-és liturgikusének versenyre. A Máriapócson megrendezett metropóliai döntőn április 1-jén csaknem háromszázötven versenyző vett részt. A megmérettetést a főpásztorok is végigkövették.

díjátadás

Pillanatok alatt megtelt a Kegytemplom az izgatott gyermekekkel, az értük szurkoló szülőkkel és persze a felkészítő pedagógusokkal, hiszen hónapokig gyakorolnak kicsik és nagyok, hogy számot adjanak hittan- és ének tudásukból. Az egyházmegyei döntők után a legjobbak jöhettek el Máriapócsra, de ahogy Atanáz püspök atya is mondta köszöntőjében, itt, ezen a napon már mindenki csak győztes lehet.

Atanáz püspök

A napindító közös imádkozást követően Fülöp metropolita atya is köszöntötte a versenyzőket, s rávilágított arra, hogy a gyermekek a halál legyőzőjéhez, Jézus Krisztushoz tartoznak. A liturgikusének – és hittanverseny is mind-mind azt erősíti, hogy minél jobban Krisztushoz tartozzunk. Lehet távolról, lehet lazán, ímmel-ámmal, de lehet másképpen is: egészen közelről, forró szívvel, s ezek a versenyek az elszántságot segítik – hívta fel a figyelmet a főpásztor.  

a templomban

A hittan kapcsán egyre több mindent tudhatnak meg Jézusról és az ő Egyházáról, a liturgikusénekben pedig szinten észrevétlenül lesz egyre szorosabb a kapcsolat Krisztus Urunkkal, hiszen, aki imádkozva énekel, kétszeresen imádkozik – zárta gondolatait érsek-metropolita atya.  

Fülöp atya

Az biztos, hogy a fiatalok életre szóló tudással lesznek gazdagabbak, amit már nem lehet tőlük elvenni. Öröm volt látni, ahogy fejüket összedugva oldották meg a Találkozások mottóval meghirdetett hittanverseny feladatlapjait a gyerekek, a Dudás Miklós Görögkatolikus Általános Iskola tantermeiben. Felkészítő anyagként Az apostolok cselekedeteit kellet átolvasni, értelmezni.

a feladatlap

Ezzel párhuzamos a liturgikusének-verseny döntőseitől is hangos volt a Nemzeti Kegyhely, a virágvasárnapot megelőző szombaton csak úgy zengett az ünnephez tartozó antifóna, tropár és sztihira, Fülöp metropolita bátorította is a versenyzőket, hogy frissen megszerzett tudásukat mindenképpen kamatoztassák másnap a templomokban.    

fiúk

Lassan egyébként nagykorúvá érik az énekverseny, hiszen már a 15. döntőt szervezte meg Görögkatolikus Egyházunk Máriapócson, s ezúttal is szakmai zsűri képviselői felügyeltek és értékeltek. 

I. korcsoport (1-2. osztályosok) 

Nemes József, Kiss-Kökényessy Zsófia, Papp Valéria

II. korcsoport (3-4. osztályosok) 

Radics Teréz, Kocsis Fülöp, Csinószki Mária

III. korcsoport (5-8. osztály) 

Kökényessy Zoltán, Kökényessy Júlia, Ignácz Gyula

IV. korcsoport ( 14 éves kortól-99 éves korig) 

Királyné Kocsis Magdolna, Dr. Papné Petrasevits Anasztázia, Benedek-Paládi Krisztina 

a zsűri

Hálásan köszönjük a zsűri munkáját, akárcsak Vadász Viktóriának a fáradhatatlan előkészületet, aki a Főegyházmegye pasztorális és hitoktatási iroda vezetőjeként évről-évre bábáskodik a versenyek lebonyolítása felett. Külön szeretnénk megköszönni a sok segítséget Tóth Elek atyának a Főegyházmegye hitoktatási referensének, a Nyíregyházi Egyházmegye Hitoktatási Iroda munkatársainak:, Markos Kitti, Orosz Beátának, Papp Valériának valamint a Miskolci Egyházmegye Hitoktatási Irodájában dolgozó Papp Annamáriának, akik szakmai tudásukkal és szeretetükkel segítették e nagy esemény létrejöttét.

díj

Jó hír a liturgikusének-versenyen aranyminősítést elért egyéni versenyzőknek, hogy ők jutalomba kapják a július 3-7. között megrendezett liturgikusének-táborban való részvételt.

Igazán méltó is az idei mottó, hiszen az egyházmegyékhez tartozó gyerekek abban munkálkodó atyák és felkészítő tanárok egy örömteli találkozásban és együttlétben részesülhettek az Istenszülő oltalma alatt.

Atanáz püspök és az ózdi csapat

Természetesen mindezt a gyerekek jelenléte tette teljessé azáltal, hogy készültek és eljöttek a versenyekre. Nagyon jó érzés volt látni, hogy görögkatolikus egyházunk milyen kiváló és tehetséges gyerekekkel gazdag.

A versenyek eredményei a mellékeltben találhatók.

FÉNYKÉPEK

Szerző: H. Varga Eszter/ Hajdúdorogi Főegyházmegye

Címkék
Csatolmány