Tanodapedagógusok továbbképzése

A Miskolci Egyházmegye továbbképzést szervezett az általa fenntartott tanodák szakmai megvalósítói számára 2017. július 27-29-ig.

továbbképzés

A kurzus helyszíne a Miskolc - Avasi Görögkatolikus Egyházközség hittanterme volt. A megérkezéskor szeretettel üdvözöltük egymást a régen látott kollégákkal, és örömmel fogadtuk az új arcokat is.

Az első nap feladata a csapatépítés volt. Szituációs játékok során új oldalunkról ismertük meg egymást. Kiderült, hogy ki miben erős, hogy miben lehet rá leginkább számítani. Beleélhettük magunkat a gyerekek és különböző élethelyzetekben levő embertársaink helyébe, s mind eközben jól éreztük magunkat.

A második nap fő témája a tanulás tanítása volt. Felfrissítettük tudásunkat, bővítettük módszertani ismereteinket. Ötleteket kaptunk arra, hogy a gyermeket hogyan lehet megtanítani tanulni, milyen jellegű feladatokkal tudjuk ösztönözni az önálló tanulás kialakulását.

A harmadik nap a léleké volt. Az előadó rádöbbentett minket a „rejtett tanterv” fontosságára, ami nincs hivatalos tantervben megfogalmazva, mégis az iskola, vagy más oktatási intézmény elengedhetetlen szocializációs funkciója. Illemre, jó modorra, normák megtanulására, helyes viselkedésre nevel, és lehetővé teszi az együttműködést, a munkát, a kommunikációt.

Címkék