Szeretetbe kapaszkodva – a házasság hete a Miskolci Egyházmegye parókiáin

A házasság hetében a Miskolci Egyházmegye minden parókián tartottak valamilyen ehhez kötődő programot. Nagyon sokan részesültek házassági áldásban is, saját parókiájukon.

szív

Előadások, filmvetítések, közös vacsora és beszélgetés, vetélkedők – megannyi megvalósult program, mindegyik úgy, hogy a parókiákon élő fiatalabb és idősebb házaspárok egyaránt megtalálják azt az egy-egy alkalmat, amikor csak egymásra figyelnek, amiből erőt meríthetnek, számot vethetnek egymással vagy éppen hálát adhatnak az együtt töltött évekért, amivel mintaként állhatnak más párok előtt.

Sok helyen külön köszöntötték a 25., vagy éppen az 50. házassági évfordulójukat ünneplőket is, hiszen ők jó példaként állhatnak a fiatalok előtt. Hisszük, hogy minden egyes program a házaspárok elköteleződését, lelki megerősítését, közös fejlődését segítette.

Miskolcon, a Missziós Irodában továbbra is működik család- és párterápiás szolgáltatás. A szolgáltatás igénybevételéhez előzetes telefonos egyeztetés (46) 792 713) szükséges.

Szepesi Szilárd, elnök, Családpasztorációs Bizottság

 

„Ha az ember döntést hoz, a legfontosabb döntésből születik a megoldás, nem a mellékes dolgokkal kell foglalkozni, hanem a lényeggel…”

Tűz és víz, ég és föld, jobb és bal, fekete és fehér, örök és mulandó, szénsavmentes és bubis, látszólag feloldhatatlan ellentét párok. Ez járt a fejemben amikor elkezdtem hallgatni Szabó Borbála és Nényei Pál tanulságtételét a Házasság Hetében, kifejezetten a görögkatolikus papok és feleségeik számára szervezett online találkozón.

képernyőkép

Mi lehet az a kötelék, ami, két szinte teljesen más-szinte egymást kizáró- háttérből érkező, embert szerelemre hívjon, sőt arra késztessen, hogy Isten színe előtt örökre összekössék életüket a házasság szentségében? Borbála és Pál életében a kapocs: az irodalom. De ahogy elkezdik mesélni életüket a háttérben ez-az még felsejlik: elfogadás, küzdelem, intuíció, makacsság, megküzdött hit, éltető ünnepek, humor, őszinteség és végül kirajzolódik az egész mögött az isteni gondviselés. Oltártesvéreim nevében is szeretettel köszönöm ezt a sodró lendületű, személyes és hihetetlenül mély tanúságtételt amellyel megajándékoztak minket.

Varga Csaba

 

Edelényben A Bárány étteremben megrendezett gyertyafényes vacsora adta a keretet Makkai László atya előadásának. Laci atya lendületes és humoros előadásában arra  is rávilágított, hogy a házasság alapjai valójában már csecsemőkorban elkezdődnek; az anyához való kötődés egyfajta mintát hordoz a bizalomra, de még a problémamegoldásunkra is. Az igazi kapcsolati kötődés és az igazi szerelem az - fogalmazta meg Laci atya -  amikor a férj és feleség közös élete úgy alakul, ha megkérdezik őket mire vágynak vagy mi és ki hiányzik az életükből, akkor a társuk és az otthonuk jut elsőként eszükbe.

Az est folyamán Marincsák László atya apró, közösen megoldandó feladatot is adott a jelenlévőknek, valamint fotók vetítésének segítségével nyertek bepillantást a párok egymás életébe, hétköznapjaikba, ünnepeikbe.

Makkai László

Alsóregmecen és Mikóházán is köszöntötték a házaspárokat. A Szent Liturgiát követően a házasság hetének nyitónapján Mikóházán, zárónapján pedig Alsóregmecen Emri László diakónus előadását hallgatták meg a résztvevők. Előadásában szólt a szentségi házasság erejéről, a család a házasság fontosságáról. Felhívta a résztvevők figyelmét a rendszeres imádkozás fontosságára s a hitben megvalósuló családi életre.

Az áldásban részesült házaspárok apró ajándékban részesültek, mellette a házastársak imáját tartalmazó emléklapot is megkapták, hogy egész évben emlékeztesse és segítse ez őket a házassági fogadalomban való kitartásra.
Lipusz László

A FÉNYKÉPALBUMBA feltöltött képek forrás az egyes parókiák közösségi oldalai (Alsóregmec, Arnót, Edelény, Irota, Kazincbarcika, Mikóháza, Miskolc-Avas, Múcsony, Pácin, Sajószentpéter, Szikszó)

A MÚCSONYI és  ÓZDI programokról rövid videó is készült

Címkék