Közös ünnep volt a 110 éves évforduló kiállításmegnyitója

Tavaly hirdettük meg a Hajdúdorogi Egyházmegye alapításának 110. évfordulója alkalmából azt az alkotói pályázatot, melynek munkáiból nyílt kiállítás március 27-én Debrecenben, a Metropóliai Hivatalban. Az ünnepélyes megnyitó egyben a pályázat eredményhirdetése is volt.

a kiállításon

Noha a Hajdúdorogi Főegyházmegye ma egy a három görögkatolikus egyházmegyéből, 103 éven át ez volt az az egyetlen magyar görögkatolikus egyházmegye hazánkban. A közös múltat is bizonyítja, hogy mindhárom egyházmegyéből, az ország egész területéről érkeztek a legkülönfélébb technikákkal készült munkák.

Közel háromszáz rajz, festmény, rézkarc, kerámia, grafika, ikon, makett, montázs, modell, vers, novella érkezett a pályázatra, melyeket háromtagú szakmai zsűri bírált el: Johanna Hacker német templomfestő, Seres Tamás ikonfestő-restaurátor és Rémes Péter templomfestő.

A kiállítás a metropólia debreceni hivatalában nyílt meg, az ünnepségen jelen volt Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök, Keresztes Szilárd nyugalmazott hajdúdorogi megyéspüspök, Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára, Puskás Attila, Debrecen város alpolgármestere, Horváth Zoltán, Hajdúdorog polgármestere, Seszták István, A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola fenntartói biztosa, Szabó Irén, a hamarosan nyíló Görögkatolikus Múzeum igazgatója, egyházmegyéink oktatási-, szociális-, és pasztorációs irodáinak vezetői, munkatársai, a helynök atyák, papok, intézményvezetők, oktatók, szülők, barátok, rokonok.

a hierrarchák

Az esemény a Lautitia Vegyeskar énekével vette kezdetét.

„Az eltelt 110 évet nem csak visszaemlékezésre használjuk, hanem önmagunkra és a jövőbe tekintésre is. Fiatalok, gyermekek és felnőtt alkotóművészek a saját ötleteik, elképzeléseik, álmaik megvalósítása folytán vesznek részt ebben az ünneplésben. Nem látszik rajtunk a 110 év, nem ráncosak az egyházunk arcvonásai, mert az egyház mindig fiatal. Éppen azért, mert Krisztus éltet bennünket.” – mondta köszöntőjében Fülöp metropolita.

„Nagy öröm töltött el, amikor láttam a szebbnél szebb rajzokat, festményeket és egyéb különleges alkotásokat. Mennyi élet, mennyi szeretet és mennyi egyház iránti vonzódás, elköteleződés fogalmazódik meg ezekben az alkotásokban! Nagyon hálás vagyok az alkotóknak, hogy ilyen nagy számban és ilyen nagy lelkesedéssel vettek részt ebben az ünneplésben. Külön köszönöm az alkotóművészeknek, akik nem röstellték, hogy gyermekekkel együtt közösen mérjék össze, hogy úgy mondjam a tudásukat. A pályázatnak természetesen nem az összehasonlítás és nem az osztályozás volt a célja, hanem, hogy minél inkább oda tudjuk adni magunkat, minél inkább gazdagabbá tudjuk tenni ezt a megemlékezést. Egyházunk tehát, ha a 110 éves is, fiatal, és nagy jövő áll előtte. Őseink büszkén vitték, hordozták görögkatolikus egyházunk értékeit, kincseit és adták tovább az újabb nemzedéknek. Látva ezeket az alkotásokat, joggal remélhetjük, hogy őseinkhez hasonlóan a következő generációk is ugyanolyan lelkesen adják tovább kincseinket az utódaiknak. A görögkatolikus egyház egyik jellegzetessége hogy erősen őrzi és élteti hagyományait. Ezt a hagyományőrzést- és éltetést, a hagyományok tiszteletét nagyon fontos továbbadnunk a következő nemzedéknek is, ugyanakkor a fiatalság, a nagycsaládok, a sok gyermek magában hordozza azt, hogy nem csak a múlthoz ragaszkodunk, hanem előre is tekintünk. Ősi kincseinket megőrizve, azokhoz ragaszkodva, azokat tovább nemesítve tudunk élni és tudunk fejlődni bátor lépésekkel. Ez a ragaszkodás, ez a jövőbe tekintés jelenik meg ebben a kiállításban, mely megmutatja görögkatolikus egyházunk a múltját, jelenét és jövőjét, egyszóval görögkatolikus egyházunk tekintetét, amely remélem, Krisztus tekintetét sugározza, továbbítja mindenki számára.”

Fülöp atya

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára a nemrég elhunyt Legeza Jozsó atya szavaival kezdte köszöntőjét: „nem az eredményeink számítanak, hanem a küzdelmeink.”

A politikus azt a mondta: ez a mondat jól összefoglalja a görögkatolikusok mindent legyőző lelkesedését és mindent legyőző energiáját, nem csak 110 éve, hanem sokkal régebb óta.

„Ezt a gazdag kiállítást, a több mint 200 pályaművet látva nekem is megdobban a szívem. Manapság, amikor annyira nehéz ragaszkodnunk az identitásunkhoz, amikor minden megkérdőjeleződik, amikor már az is bátorságot jelent, hogy felvállaljuk azt, hogy kik vagyunk, miben hiszünk, egyáltalán hiszünk valamiben –  akkor bizony erőt ad látni ezt a sok boldog arcot, gyerekeket és időseket, akik büszkén hirdetik, hogy igenis hisznek abban, amit hirdetnek.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium mindig örömmel látja, ha az egyházi fenntartás elér egy olyan szintre, amikor már nemcsak koncerttermek és művelődési házak vannak, hanem alakul egy múzeum is – mert a múzeumot a kulturális élet, a kulturális tápláléklánc csúcsán akkor alapít az ember, amikor arra gondol, hogy bizony az utánunk jövő generációknak is van mit bemutatni, és úgy számol, hogy sokáig megmarad ez a közösség.

Én ugyanezt kívánom a görögkatolikus testvéreknek, nem még 110, hanem legalább 1100 évet maradjanak ilyennek, amilyenek. Önök pedig terjesszék ezt a hitet és ezt a kiállást!”

A megnyitó a Lautitia Vegyeskar művével folytatódott. Nemes József, a kórus karnagya elmondta: Karafiáth Orsolya Pókok című megzenésített versét először hallhatta a közönség.

Varga Csaba

Az ünnepség a pályázat eredeményhirdetésével zárult. Király András, a pályázat koordinátora elmondta: közel 300 mű érkezett az egész ország területéről, a legfiatalabb versenyző 3, a legidősebb 82 éves. A díjakat a következő nagylelkű adományozóknak köszönhetjük: Hajdúdorogi Főegyházmegye, Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola, Myra Kávézó (Debrecen),Hajdúdorogi Apák Egyesülete, Hajdúszoboszlói Hungarospa, Szent István-bazilika, teslaelmeny.hu, Szent Atanáz Könyv- és Kegytárgybolt (Budapest), Renomé papír- és írószerbolt (Nyíregyháza), zöld-S Studio, és Magyarország egyik legkedveltebb állatkertje.

FÉNYKÉPEK

Címkék
Csatolmány