Jonáš Jozef Maxim a szlovák görögkatolikus egyház új metropolitája

Ferenc pápa október 26-án Jonáš J. Maxim sztudita szerzetest, az univi lavra igumenjét eperjesi érsek-metropolitává nevezte ki. Az új érsek beiktatásáig Peter Rusnák apostoli kormányzó vezeti a főegyházmegyét.

Jonas Jozef

Jonáš Jozef Maxim 1974. november 21-én született Lőcsén. Érettségi után teológiát kezdett tanulni Eperjesen, majd 1994-ben belépett az eperjesi szemináriumba. 1998-ban teológiai diplomát szerzett, majd a Pápai Keleti Intézetben folytatta tanulmányait, ahol 2000-ben licenciát, 2017-ben doktorátust szerzett keleti egyházi tudományokból. 1998-ban szentelték pappá Eperjesen. 2001-2004 között az eperjesi szeminárium spirituálisa. 2002-2004-ig az Eperjesi Egyetem Görögkatolikus Teológia Szakának tanára. 2004-ben az ukrajnai Univ sztudita lavrájába ment, ahol 2008.május 22-én tett szerzetesi örökfogadalmat. 2011-2020-ig a lviv-i monostor igumenje, 2020-tól az univi lavra igumenje. A szlovák mellett beszél ukránul, oroszul, olaszul, angolul és franciául. 

„Hálával és alázattal fogadom el ezt a megbízatást, mely Ferenc pápának a szlovákiai görögkatolikusok iránti szeretetének jele. Köszönöm Peter Rusnák püspök atyának, hogy a sede vacante időszakban vezette a főegyházmegyét, és minden papnak, szolgálattevőnek, hívőnek, aki munkájával és imáival segítette őt. Köszönetet mondok Cyril Vasiľ és Milan Lach püspök atyáknak, a nyugalmazott püspököknek, a kassai, pozsonyi és eperjesi egyházmegyék híveinek hitükért. Kérek mindenkit, hogy imádkozzon értem!

Elhagyom a szerzetesi közösséget Ukrajnában, és visszatérek hazámba, hogy folytathassam azt a munkát, amit elődeim elkezdtek. Úgy érzem magam, mint egy apa, aki sokéves külföldi munka után hazatér szeretteihez, hogy együtt örüljön sikereiknek, vigaszt nyújtson nekik bánatukban, és a Szentlélek szavát meghallva társuk legyek az Istenkeresésben. Kinevezésem váratlanul ért, igumeni teendőim között. Az utódom kiválasztása és a feladatok átadása némi időbe fog telni, addig is áldásomat küldöm rátok a háború sújtotta Ukrajnából. Imádkozzatok értem és az ukrán népért!”

Az eperjesi apostoli kormányzó, Peter Rusnák közleményben adott hálát az új metropolita kinevezéséért.

„Köszönöm Ferenc pápának, hogy véget ért a várakozás, és Jonáš Jozef Maxim személyében újra van érsek-metropolitánk, akivel újult erővel folytatjuk utunkat az Úr felé. Szívből gratulálok neki, és Isten bőséges áldását kérem munkájára, hogy sajátgjogú metropolitai egyházunkat bölcsen, szeretettel, igazságosan és Isten kegyelmével vezesse. Szeretettel köszöntöm őt a püspökök között, és várom, hogy együtt dolgozhassunk. Személyében valóban jó pásztort kaptunk az Úrtól, ezért kérek mindenkit, hogy örüljön és legyen hálás a kinevezéséért, egyben imádkozzon érte.”

Fordította: Király András

 

Címkék