„… és szeretettel”

Karácsony és irodalom? Pregitzer Fruzsina színművésznő volt a vendége az ózdi közösségnek.

Pregitzer Fruzsina, Marczi András

Felgyorsuló világunkban sajnos lényegesen kevesebb helyet kap az irodalom, s a versolvasás élménye egyre inkább háttérbe szorul a digitális eszközök nyújtotta lehetőségekkel szemben. Egy-egy keresztény szemléletű költő írásában olyan különleges világra bukkanhatunk, amely a valóságnak egy szebb oldalát képes tükrözni. Az ilyen alkotásokban - mint teremtett gondolati világokban - való elmélyedés után egy nehéz nap folytatása is könnyebbé válhat számunkra. Mindemellett anyanyelvünk megismerésében, szókincsünk fejlesztésében is előnyünkre szolgálhatnak mind a lírai mind a prózai művek egyaránt. Egy-egy költő Istenes verseiben olyan élménytapasztalatról kaphatunk beszámolót, amellyel magunk is tudunk lelkileg azonosulni és megerősödhetünk abban a tudatban, hogy Isten évszázadokon át az emberrel volt, s ez ma sincs másként. Mécs László premontrei szerzetes, Dsida Jenő katolikus költő vagy a lelkek építészeként is ismert Reményik Sándor alkotásai között olyan gyöngyszemekre lelhetünk, amelyek Isten mindenütt jelenlévő és munkálkodó léte felé irányítják gondolatainkat. De szép számmal találhatunk olyan lírai műveket, amelynek központjában Krisztus Urunk születése áll.

Pregitzer Fruzsina és Marczi András

Az Ózdi Görögkatolikus Egyházközség ezen a különleges módon kínált lehetőséget a híveknek a karácsonyi készületben való elmélyedésre. December 10-én a már hagyománnyá vált mézeskalács-est után Pregitzer Fruzsina, a Magyarország Érdemes Művésze díjjal is megtisztelt színművésznő tartott önálló estet „… és szeretettel” címmel parókiánk közösségi termében. A parókia életében nagymérvűnek számító eseményre szép létszámmal gyűltek össze a városlakók. Pregitzer Fruzsina a közösség aprajának és nagyjának is egyaránt nyújtott lelki kincseket. Az esten elhangzottak többek között Reményik Sándor, Mécs László, József Attila és Lázár Ervin alkotásai is. A versek között karácsonyi népdalokkal és kedves történetekkel lepett meg minden érdeklődőt a színművésznő. Az előadás után moderált beszélgetés fültanúi lehettek a jelenlévők, ahol Fruzsina művésznő mesélt életéről, munkásságáról és karácsonyi készületéről.

Mindenkit buzdítok, hogy az imádság és böjt mellett az irodalom útján is merjünk készülni Karácsony szent ünnepére. Őrizzük ezáltal is szívünkben a betlehemi jászolt s a majdan benne nyugvó kisdedet hittel, reménnyel „… és szeretettel”.

Marczi András, diakónus

Az eseményen  az Ózdi Város Televízió is forgatott. Az összeállítás a linkre kattintva tekinthető meg.

Címkék