Építészet és identitás

Balázs Mihály építész előadása a Görögkatolikus Múzeumban

a múzeum előtt

Balázs Mihály építészmérnök DLA Kossuth-díjas magyar építész, egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja rendkívüli tárlatvezetésén vehettek részt, akik ellátogattak a Görögkatolikus Múzeumba március 5-én, délután. 

A tavasz első enyhe estéje a kertbe csalogatta az érkezőket, közel százan gyűltek össze a főiskola és a múzeum által határolt kertben. Balázs Mihály, az épületek tervezője itt kezdte el előadását, mely egyszerre szólt építészetről, az általa tervezett épületekről, a megrendelő görögkatolikus közösség igényeiről és hagyományairól.

Balázs Mihály

A kertnek Balázs Mihály szemléletében kiemelt szerepe van. Összekapcsolja az épületeket egymással, az ideérkezőket pedig segíti a megérkezésben. A közös kert a találkozás helye, és a földszinti ablaksorán keresztül vizuálisan is bekapcsolódik az épület terébe. Ezt a kapcsolódást tapasztalhatták meg a rendezvény résztvevői, miután beléptek a földszinti fogadótérbe, ahol folytatódott a rendhagyó épület-bemutató.

A múzeumépületek sajátossága, hogy egyszerre nyitottak és zártak – magyarázta az előadó. A Görögkatolikus Múzeum építészeti megoldásai erre a két tulajdonságra utalnak. A kettősség tetten érhető az épület stílusában is, mely egyrészről internacionális, másrészről a helyi görögkatolikus közösség kulturális tradícióihoz kapcsolódik.

az előadáson

Az eddigi alkalmakon egy festőművész, egy görögkatolikus püspök és egy építész szemén keresztül tekinthettek a résztvevők az épületre és a kiállításokra. 2024. április 9-én, a következő alkalom exkluzív tárlatvezetésén Fekete Károly református püspök kalauzolj a látogatókat, aki egy másik felekezet világlátásán keresztül mesél a kiállított tárgyakról.

Szöveg és fotó: Vándor Ilka Borbála

FÉNYKÉPEK

Címkék