Első Görögkatolikus Középiskolai Hittanverseny

A 2016/2017.tanévtől kezdve új versennyel bővült a görögkatolikus hittanversenyek palettája.
A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola szervezésében valósult meg az első Görögkatolikus Középiskolai Hittanverseny, amelynek döntője 2017.április 1-én Máriapócson zajlott le az általános iskolai hittanversennyel és a liturgikus énekversennyel egy napon és egy helyszínen. A verseny témája a meghívás és a hivatás volt, ami már a verseny elnevezéséből is kiderült: „Itt vagyok, hívtál.” (1Sám3,5)

középiskolai hittanverseny

A döntő fordulót Inántsy Pap Ágnes, mint főszervező köszöntő szavai után Kocsis Fülöp érsek–metropolita nyitotta meg, amit Orosz Atanáz megyéspüspök úr lelkesítő gondolatai követtek, végül Boronkai József atya beszélt részletesebben a verseny céljairól, tartalmáról.

Orosz Atanáz

Az országos versenyre 54 csapat jelezte indulási szándékát, amelyből két írásbeli forduló eredményei alapján 13 csapatot választottunk ki a döntőre. A feladatok összeállításért Boronkai József, Papp Tibor és Szarka Gergő atyák voltak a felelősök, míg Riczuné Vadász Csilla a feladatlapok javításában, illetve az adminisztratív háttérfeladatok elvégzésével segítette a verseny sikerességét. Köszönet illeti továbbá Nyirán János atyát is, aki a Metropólia részéről támogatta a verseny lebonyolítását. A Hierarcha atyák pedig a verseny egésze során javaslataikkal és ötleteikkel folyamatosan segítettek minket, hogy minél színvonalasabb legyen a verseny.

A döntő fordulón három feladatot kellett megoldani a középiskolás diákoknak. Először egy 40 perces írásbeli feladatlap megoldása volt a feladat, majd egy bibliai témájú jelenet eljátszása, amire előre felkészülhettek, végül Activity játék volt, ahol egy bibliai témájú fogalmat és személyt kellett vagy körülírni, vagy elmutogatni. A versengés után ebéd, majd Paraklisz következett a Kegytemplomban, amit Szocska A.Ábel apostoli kormányzó úr végzett.

A versenyt az általános iskolai hittanversennyel közösen megtartott eredményhirdetés zárta le.

Az eredmények:

I. helyezett: Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium: Kocsis Gergely – Polyák Rebeka - Szemerszki Mihály

II. helyezett: Szent Bazil Oktatási Központ: Demkó Anasztázia - Levcsenkó Dávid – Szakállas Csaba

III. helyezett: Szent Mór Iskolaközpont: Buzán Bettina - Iloskics Mátyás - Mikovics Szebasztián

Szeretettel gratulálunk a helyezetteknek!

Inántsy Pap Ágnes