Élménydús napja volt a keleti katolikus püspököknek Budapesten

Folytatódik az európai keleti katolikus püspökök találkozója. Hétfőn változatos programok gazdagították ittlétüket.

Fénykép

Színes napjuk volt az európai keleti katolikus püspök találkozóján résztvevő püspököknek. A délelőtti tanácskozáson rögtönözni is kellett, hiszen az olasz liturgikus szaktekintély, Stefano Parenti édesapja betegsége miatt nem tudott elutazni Rómából, ezért Nyirán János fődiakónus olvasta föl előadását. Parenti úr telefonon bejelentkezett, a technika segítségével pedig a konferencia minden résztvevője hallhatta köszöntő szavait.

Nyírán János

A tanácskozást követően városnézésen vettek részt a püspök atyák: Budapest legszebb nevezetességeivel és történelmével ismerkedhettek meg. A szép idő kiváló alkalmat nyújtott a közös sétára, így a várat, a Halászbástyát, a Mátyás-templomot és környékét gyalogosan tekintették meg. A rendhagyó történelmi és kulturális ismeretterjesztés egy hajón folytatódott: vendégeink a Dunáról is megnézhették fővárosunkat. A hajóról leszállva megemlékeztek az 1932-33-as ukrajnai éhínség áldozatairól a holodomor Duna korzón álló emlékművénél.

tiszteletadás

Ezek után a Pesti Vigadóban nézték meg az Orcád világossága görögkatolikus egyházművészeti kiállítást Puskás Bernadett ukrán-, és Terdik Szilveszter olasz nyelű vezetése mellett. A nap megkoronázásaként a Szent Efrém Férfikar koncertjét hallgatták meg.

a kiállításon

A Liszt-díjas Bubnó Tamás vezette, többszörösen kitüntetett férfikar a bizánci keresztény vokális örökség bemutatásán kívül kortárs keresztény darabokat, magyar férfikari műveket, és a világ minden pontjáról származó népi vallásos énekek feldolgozásait tűzik repertoárjukra. Ezen az estén sem volt másképp: az Angyalszárnyak címet viselő koncert során szakrális utazást tettünk négy kontinensre. „Ahogy az angyalok végig suhannak a világon, szárnyuk időnként megsuhint egy-egy vidéket. Ezekről a vidékekről hoztunk el egy-egy darabot” – mondta Bubnó Tamás. A férfikar harang-áhítatokkal kiegészítve tizenöt - köztük héber, arámi, magyar, görög, hindi, ukrán, grúz, spanyol, sotho és bolgár nyelven énekelt.

A klasszikus- és egyházzenei különlegesség nem csak a külföldi püspököket, de az egész hallgatóságot magával ragadta. A közönség szűnni nem akaró vastapsa kétszer hívta vissza a kórust.

A koncert végeztével meglepetés érte a püspök atyákat, hiszen az egyik székről Orbán Viktor miniszterelnök és felesége állt föl, akik magánemberként, házassági évfordulójuk alkalmából hallgatták meg a koncertet. A püspök atyák közös fényképet készítettek a miniszterelnökkel és feleségével.

A koncerten hivatalosan vett részt Áder János köztársasági elnök is, aki születésnapja alkalmából ajándékozta meg feleségét a zenei élménnyel. Áder János a különteremben fogadta a találkozón résztvevő görögkatolikus püspököket, papokat, kísérőiket és a Szent Efrém Férfikar tagjait.

Áder János társaságában

A köztársasági elnök köszönetét fejezte ki a keleti katolikus püspököknek, amiért részt vesznek a találkozón és egyben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, és elmondta: a magyar állam örömmel támogatja a világeseményt és a találkozót. Hozzátette: fontosnak tartották, hogy a kongresszuson a vallásos programok mellett minden napot kulturális rendezvénnyel zárjanak. Áder János külön méltatta a Szent Efrém Férfikart, akiket nem először hallgattak élőben. Elárulta azt is, hogy amikor a Sándor-palotában hivatalos rendezvényeken eléneklik a himnuszt, a hangszóróból a Szent Efrém férfikar felvétele szól. Bubnó Tamás karnagy a férfikar legújabb CD-jéval ajándékozta meg Áder Jánost.

A találkozó végén Fülöp metropolita megköszönte a püspöki találkozó létrejöttében nyújtott kormányzati segítséget.

A vendég püspökök és atyák ma délután 6 órakor a gödöllői görögkatolikus templomban végeznek vecsernyét, melyen József melkita pátriárka mond beszédet. A szertartást élőben nézhetik a Görögkatolikus Médiaközpont facebok- és Youtube-csatornáján.

Címkék