Egy zarándoklat margójára…

A zarándoklat véget ért, de az élmény, a megerősítés megmaradt a nemzetközi ministránszarándoklat után is.

ministránsok, csoportkép Rómában

Az utazó lét mindnyájunk életének elválaszthatatlan része. Úton vagyunk egész életünk során konkrét, fizikai értelemben, de legalább annyira lelki értelemben is. Személyiségünk fejlődéséhez, önmagunk, hivatásunk, életcéljaink megtalálásához és megfogalmazásához elengedhetetlen az utazások tudatos megélése, felvállalása. Különös hangsúlyt kap ez minden egyes zarándoklat során, amikor már maga az elhatározás is egy adott cél felé indulást feltételez.

Atanáz püspök áldást ad a Székesegyházban

Idén nyáron hetvenen (ministránsok és kísérőik) vágtunk neki egy nem mindennapi, feledhetetlen és megismételhetetlen utazásnak, mely sokkal több volt ennél: ZARÁNDOKLAT volt ez a maga teljes valójában. Felsorolni is hosszú lenne mindazt a természeti és építészeti-kulturális csodát, melyet alkalmunk volt meglátogatni egy hét alatt Rómában. Az igazi csoda azonban bennünk, zarándokokban történt meg: megtapasztaltuk az együttlét örömét, a Szentatyával való találkozás és közös ima erejét, közösséggé kovácsolt minket az egy hét. Csoda volt minden egyes találkozás a többi zarándokcsoporttal.

Ferenc pápa, a háttérben a minsitránsok

Többünkben is megfogalmazódott, milyen meghatározó élmény, micsoda erő volt meglátni, hogy milyen sokan szolgálnak a világban az Úr asztalánál (65 ezer ministráns volt Rómában), egyúttal rádöbbenni arra, hogy egy élő és Krisztus által alapított közösség tagjának milyen jó is lenni és ezt büszkeséggel kell megélni!

A zarándokút előbb utóbb véget ér, hazaérkezik az ember. Ez történt velünk is. Mindazonáltal az élmények, a megerősítés mind a mai napig dolgozik a lelkünkben, és segít minket, hogy megtaláljuk, felfedezzük magunkban, mire hív minket Mesterünk, Krisztus. Az oltár és a mellette való szolgálat így válik mindnyájunk számára egy olyan összekötő kapoccsá, mely ezentúl minden egyes ministrálás alkalmával eszünkbe fogja juttatni, milyen csodát élhettünk át egy héten keresztül, és hogy nekünk is tovább kell adnunk zarándoklatunk mottóját: „Keresd a békét és járj a nyomában.”

Béres Gábor, ministránsreferens

TOVÁBBI FOTÓK

Címkék