Cigánypasztoráció a Katolikus Egyházban – kerekasztal beszélgetés a Hittudományi Főiskolán

2018. február 20-án délután a roma pasztoráció iránt érdeklődők ismét összegyűltek a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán.

kerekasztal beszélgetés előadói

A kerekasztal beszélgetés a főiskola által szervezett Cigánypasztoráció a Görögkatolikus Egyházban című programsorozat keretén belül valósult meg, amelynek eddig már két alkalma volt. Az első kerekasztal beszélgetés középpontjában Sója Miklós görögkatolikus pap munkássága állt, míg a második a roma emberek vallásosságát kutatta. A mostani alkalom arra adott lehetőséget, hogy Székely János szombathelyi megyéspüspök főelőadását követően a beszélgetés résztvevői  romapasztorációs „jó gyakorlatokat”mutassanak be.

Székely János

Székely János megyéspüspök a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorációs Bizottságának vezetőjeként nemcsak országos perspektívából világította meg a Katolikus Egyház által vállalt szerepet a romapasztorációs területen, de személyes tapasztalatait is megosztotta a kerekasztal beszélgetés résztvevőivel és a közönséggel. A kerekasztal beszélgetés résztvevője volt még Juhász Géza első helynök, aki Urbánné Gusztafik Ágnessel együtt a múcsonyi és homrogdi „Barátság-ház” megálmodója és megvalósítója. A "Barátság-házat" hátrányos helyzetű, egyéni, illetve kiscsoportos fejlesztést igénylő gyermekek számára nyitották meg. Budai János diakónus 2012-től áll a hajdúdorogi roma gyermekek és felnőttek szolgálatában, ő is a személyes tapasztalatairól, sikereiről, kudarcairól számolt be. A beszélgetés résztvevője volt még Tóth Tiborné a tuzséri Nemzetiségek Házának vezetője, aki a határvidéken élők felzárkóztatásának elkötelezett szolgálója.

A kerekasztal beszélgetés résztvevői miután bemutatták a saját területükön végzett cigánypasztorációs tevékenységet, meséltek a sikereikről, kudarcaikról és végül egy-egy ajánlást fogalmaztak meg arra vonatkozóan, hogy miért is érdemes és fontos a romapasztorációs küldetés szolgálatába állni.

Inántsy Pap Ágnes

Fotók: Szilágyi Tibor

További képek