A népszámláláson valljuk meg, hogy katolikusok vagyunk!

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, köztük Orosz Atanáz püspök is, arra buzdít minden magyar katolikust, hogy bátran vállalja vallási hovatartozását.

plakát

A népszámlálás első szakasza október 1–16. között zajlik, amikor minden Magyarországon élő személy online töltheti ki a népszámlálási kérdőívet. Aki nem él ezzel a lehetőséggel, azt október 17. és november 20. között személyesen keresik fel a számlálóbiztosok. November 21–28. között pedig a települési jegyzőknél lesz pótösszeírási időszak azoknak, akik bármilyen okból korábban kimaradtak.

Valljuk meg, hogyan élünk Jézus Krisztus tanítása szerint! - Atanáz püspök buzdítása a LINKEN keresztül tekinthető meg.

A népszámlálás 14. kérdése így hangzik: „Mi a vallása, felekezete?” A választ minden esetben csak digitális formában (a számlálóbiztosok, illetve a jegyzők is digitálisan, tableten töltik ki a kérdőívet), begépelés útján lehet megadni.

A rendszer a „katolikus” szó begépelése közben három választási lehetőséget kínál majd fel:

– a latin, azaz a római katolikus hívek ezt a lehetőséget válasszák:
katolikus (római katolikus)

– a bizánci, azaz görögkatolikus hívek pedig ezt a lehetőséget válasszák:
katolikus (görögkatolikus)

– akik az előző kettőhöz nem tartoznak, mert bár katolikusok, de egy másik közösséget, rítust képviselnek (pl. örmény vagy kopt katolikusok), választhatják a harmadik lehetőséget: Magyar Katolikus Egyház.

A kérdésre nem kötelező válaszolni, azonban a vallási hovatartozás identitásunk részét képezi. Az MKPK arra buzdítja az egyházmegyéket, a plébániákat, a szerzetesközösségeket, az egyházi oktatási, szociális és egészségügyi intézmények vezetőit és dolgozóit, hogy minden lehetséges fórumon hívják fel az emberek figyelmét arra, hogy a népszámlálás alkalmával is vallják meg hitüket.