X. Lakatos Menyhért Szavalóverseny

Kerek évfordulót ünnepelt roma szakkollégium hallgatói által kezdeményezett szavalóverseny

szavaló

Jubileumi szavalóversenyt rendeztek a Miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégiumban. Tíz évvel ezelőtt hallgatói kezdeményezésre indul el a Lakatos Menyhért tiszteletére rendezett verseny. 

Ebben az évben is több mint tíz intézményből érkeztek hozzánk versenyzők, így közel harminc verset hallgathatott meg a zsűri. A Borsod-Abaúj- Zemplén Vármegye számos településéről érkeztek versenyzők a kollégiumba, de az elmúlt években a megyehatáron túlról is voltak jelentkezők.

A megnyitót Makkai László atya, a kollégium igazgatója kezdte, aki megköszönte mindenkinek a részvételt, majd egyenként üdvözölte a zsűrit tagjait. Méltóan megalapozta az ünnepi hangulatot beszédével, felidézve az elmúlt tíz év versenyeit.

csoportkép Atanáz püspökkel

Ezután Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke osztotta meg velünk gondolatait. Elárulta, hogy kíváncsian várja a verseket és nagyon örül, hogy itt lehet és részese lehet ennek a szép hagyománynak. Köszönetet mondott az intézménynek, hogy Miskolc Város napja alkalmából a Pro Minoritate díjat kapta a Szakkollégium.

Végül pedig Szajkó Cintia volt szakkollégista mondta el ünnepi beszédét. Pedagógusként ő maga is hozott diákokat. Külön öröm volt ez számára és számunkra is, hiszen az ő ötlete volt először megszervezni ezt a szavalóversenyt. Most pedig, mint büszke pedagógus izgulhatott együtt diákjaival. Nem ő volt az egyetlen, aki ilyen szép emlékekkel látogatott el hozzánk. Hadházi Renáta szintén , mint  volt szakkollégistánk és mint pedagógus, ő is boldogan tért vissza, már diákjaival együtt . Nagy öröm volt számunkra látni a büszkeséget az arcukon, valamint a mosolyt, amit az előtörő emlékek okoztak a régi szakkollégista évekből.

Makkai atya

Rengeteg szép és színvonalas szavalatot hallgathattunk meg a nap folyamán. Nagyon szépen köszönjük mind a versenyzőknek, mind pedig a felkészítő tanároknak, ezt a sok készületet és befektetett energiát!

A verseny végeztével a zsűri elnöke, Mező-Halász Krisztina, a debreceni Roma Szakkollégium igazgatónője értékelte a napot, majd osztotta ki az emléklapokat és okleveleket. Elmondta, hogy ennek a napnak mindenki a győztese, hiszen tapasztalatot nyertek a szereplésben, bátrak voltak, ami mindenképp előnyükre fog szolgálni a jövőben.

A zsűri tagja volt még Sike Krisztina, az MCC miskolci programkoordinátora, Figeczki Gábor atya, az Edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános iskola lelki vezetője, valamint Ruszó Dzesszika, szakkollégiumunk tanulmányi programkoordinátora.

Még egyszer nagyon köszönjük mindenkinek a részvételt, jövőre mindenkit visszavárunk!

 

A győztesek a következők:

Általános iskolás kategóriában:

I.Helyezett: Dolányi Szabolcs

II. Helyezett: Horváth Ronáldó

III. Helyezett: Horváth Réka

Különdíj: Gulyás Bence

 

Középiskolás kategóriában:

I.Helyezett: Siroki Viktória

II. Helyezett: Szabó Norbert

III. Helyezett: Jaurnek Irén

Különdíj: Szmoszna Ferenc

 

A program az NTP-SZKOLL-22-0002 azonosítószámú projekt keretében, a Nemzeti Tehetség Program és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával jött létre.

Szerző: Juhász Fanni

Címkék