Úszóverseny az elfogadás jegyében

„Ha vízen kelsz át, én veled vagyok” (Iz.43,2) Izajás próféta könyvéből vett idézet jegyében szervezett integrált úszóversenyt a Görögkatolikus Metropólia május 26-án Edelényben.

vízbe ugró versenyző

Az első alkalommal megrendezett "Nyitott" görögkatolikus úszóverseny célja az volt, hogy legyen közös, a sportoláshoz/úszáshoz köthető élményt nyújtó rendezvény a fogyatékkal élő és az ép versenyzők között.

A versenynap  Kovács Lajos atya vezetésével, egy csodaszép imádsággal kezdődött a Pócsi Istenszülő és a Tanító Krisztus ikonok előtt, ahol Inántsy Pap Ágnes főszervező felolvasta Kocsis Fülöp érsek-metropolita köszöntő szavait, aki üzenetében a Dicsőség Jézus Krisztusnak köszöntést elemezve hangsúlyozta, mindent Istennek köszönhetünk, az erőnket, a kitartásunkat, a segítő társakat, az áldozatkész fölkészítőket, és még sorolhatnánk. Istennek köszönhetjük az időt, amit erre a versenyre szántunk, a helyet, ahol megrendezhetjük, mindent. Erre a kézenfekvő dologra nem mindig gondolunk, legtöbbször természetesnek vesszük, ritkán jut eszünkbe, hogy megköszönjük. Ám amikor kimondjuk: Dicsőség Jézus Krisztusnak!, akkor önkéntelenül a hálánkat is kifejezzük vele. Minden dicsőség az Istené. Így Istent dicsőíti minden első helyezett, de minden második és harmadik helyezett is, és mindenki, aki csak indul ezen a különleges versenyen. Mindenki, aki úgy érzi, hogy kapott valamit, gazdagodott valamivel ezen a rendezvényen.”

(jobbról) Inántsy-Pap Ágnes, Kovács Lajos

A Magyar Speciális Olimpia részéről Tóth Judit az úszószakosztály vezető helyettese köszöntötte a bajnokság résztvevőit. Az edelényi iskola ének-zene szakos kolléganője Kálmán Rita egy szép dallal üdvözölte a versenyzőket az iskola tanári kara nevében. A lelki „bemelegítés” után következett egy vidám szárazföldi, majd vizes bemelegítés. A szervezők úgy állították össze a versenyszámokat, hogy egymást közvetlenül váltották a fogyatékkal élő és az ép versenyzők, hogy teljes integráció és szeretetközösség alakuljon ki. Egymásnak szurkoltak, egymás sikerének örültek. A verseny talán legizgalmasabb része volt az integrált váltó, ahol egy csapaton belül két fogyatékkal élő és két ép versenyző volt. 11 ilyen csapat vállalta a megmérettetést, az ebéd elfogyasztása után következett az eredményhirdetés, ahol fogyatékkal élő és ép versenyzők egymást megtapsolva, éljenezve örültek a közös eredményeknek.

Úszás előtt

A verseny során a szervezők többször is megfogalmazták, hogy az Úristennek különös ajándéka, hogy ennyire sokszínű a világ, mindannyian mások vagyunk és így együtt alkotjuk Krisztus titokzatos testét.

A verseny lezárásaként a résztvevők megtekintették az edelényi kastélyt.

A Görögkatolikus Metropólia a versengés lebonyolításához szakmai támogatást részben a Magyar Speciális Olimpia Szövetségtől kapott, mert a verseny résztevőinek fele fogyatékkal élő, a másik fele ép úszó volt. A verseny másik szakmai támogatója a Nyírsenior Úszóklub Fókák Baráti Köre volt, akik nemcsak a verseny előkészítését segítették, de hivatalos versenybíróként magasabb szakmai rangra emelték az edelényi megmérettetést.

A megmérettetés házigazdája a Miskolci Egyházmegye, illetve az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános iskola volt, akik nemcsak a helyszínt, de odaadó, lelkes kollégákat és finom ebédet is biztosítottak a versenyzők számára.

az uszoda bejárata

Inántsy Pap Ágnes

TOVÁBBI KÉPEK

Fotók: ifj.Szemerszki Mihály és Varga-J. Bernadett

Címkék