Ülj mellém! – KRSZH Tanévnyitó Konferencia 2018

2018. szeptember 22-23. között került megrendezésre a KRSZH Tanévnyitó Konferencia Tatán, a Jezsuita Roma Szakkollégium szervezésében.

csoportkép a szakkolisokkal

Az időjárás nem fogadta kegyeibe a roma szakkollégiumok hallgatóit, hiszen hideggel és esővel érkezett meg az ősz a szombati reggelre. Ennek ellenére lelkesen vetették bele a forgatagba magukat a fiatalok. A szervezők célja az volt, hogy az ifjúsági világtalálkozók hangulatát hozzák el a tanévnyitóra.

Közös imával kezdtük a programot, amit Hofher József atya vezetett a hallgatók számára. Megnyitó beszédében Fülöp Attila, szociális ügyekért felelős államtitkár úr kiemelte, hogy a roma szakkollégiumok jövője biztosított és folyamatosan fejlődik. A hallgatókat köszöntötte még Schanda Anikó, a KRSZH elnöke, Laborczi Géza, az RSZE elnöke és Fixl Renáta, a Hanns Seidel Alapítvány képviselője. Ezt követően a diákbizottsági kerekasztal beszélgetést Langerné Victor Katalin moderálta.

A köszöntők és az ebéd után izgalmas csapatjátékra vártak minket a szervezők. Egy nyomozós játékban megtörtént eseteket dolgoztunk fel. Bizonyítékok átböngészése, helyszíni fotók tanulmányozása után fényt derítettünk a gyilkosságok, rablások tetteseire. Következett a sárkányhajózás, ami a tatai tavon mozgatta meg a vállalkozó kedvű hallgatókat. Mentőmellénnyel, esőkabáttal, evezővel felszerelkezve vetettük bele magunkat a sárkányhajóba és a tatai hullámokba. A kezdeti félelmünket legyőzve, ritmusra próbáltuk meg húzni az evezőket egyre nagyobb lelkesedéssel. Az evezés után még várt minket a közösségi játékok újabb állomása. A fáradtságos evezés után remek kikapcsolódást nyújtott számunk az ásványrulett, a tippjáték, a kérdez-felelek és az ehhez hasonló játékok.

Az esti programban Oláh Gergő, és csapata, a Roma Soul zenekar varázsolt fantasztikus hangulatot. Utánuk a Karaván Família táncháza következett. A sok mosoly, tánc, zene, találkozások, barátságok mutatták, hogy mennyire jól sikerült az este.

Vasárnap Tata polgármestere köszöntötte a hallgatókat. Az Ökumenikus Istentiszteleten Balogh Róbert hirdetett igét, arra buzdítva a szakkollégistákat, hogy váljanak hídemberré saját közösségük és a társadalom között. Az istentisztelet végén Makkai László görögkatolikus pap, Hofher József jezsuita szerzetes, Molnár Erzsébet evangélikus lelkész és Balogh Róbert református lelkész megáldották az elsős szakkollégistákat. A megható eseményt az ároni áldás eléneklésével zártuk.

áldás

A program folytatásaként a hallgatók workshopokon vettek részt. A témák a roma közösségi szerepvállalásához kapcsolódtak: romák média-szerepvállalásának hatása az előítéletek változására; a tanulás értéke a roma családokban; hagyományok: szokások, művészet, a mai huszonéves roma fiatalok körében; mit tehetünk közösségünkért?; a hit szerepe a roma közösségszervezésben és közösségfejlesztésben; roma nők a változó világban.

Köszönjük a szervezést a Jezsuita Roma Szakkollégium munkatársainak és szakkollégistáinak! További munkájukat Isten áldása kísérje!

Címkék