Új áldozópap a Miskolci Egyházmegyében

Orosz Atanáz megyéspüspök áldozópappá szentelte Nagy Tamás diakónust július 3-án, Sárospatakon.

püspök, papszentelés

A sárospataki parókia védőszentjének, Péter és Pál főapostoloknak búcsúján kapta meg az egyházi rend áldozópapi szentségét Nagy Tamás diakónus. Papi jelmondatául Máté evangéliumának sorait választotta: „Embernek ez lehetetlen, de nem az Istennek, mert Istennek minden lehetséges.” Mt 10,27

A vasárnapi evangélium sorai is ember számára lehetetlen dolgok megvalósulásáról szóltak: Jézus Krisztus földi működésének két mozzanatát említve, melyben vakot és némát gyógyított meg. „Azok a csodák, amelyek Jézus Krisztus működése során megtörténtek, folytatódnak a papszenteléskor és az áldozópap munkája során is” - utalt napi evangélium szavaira a Miskolci Egyházmegye püspöke. Az áldozópap kezében válik a kenyér és a bor Jézus testévé és vérévé – ez a csoda a Szentlélek működésével történik. „A mai Szent Liturgián is kell, hogy a Szentlélek működjön, jelen legyen az az átalakító erő, amely lehetővé teszi, hogy egy egyszerű ember Isten szentjévé, áldozópappá váljon.” - mondta püspök atya. Isten kegyeleméből azonban nemcsak az új áldozópap, hanem mindannyiunk megszentelődése is zajlik, mindannyian többé válunk. „Ahol a Szentlélek jelen van, ott megvalósul Isten országa (…) és élő egyházunk is gyarapodik”, fejezte be homíliáját a főpásztor.

A papszentelés szertartására nemcsak a szentelendő, de az egész egyházközség készült. Az imacsoport heti imádságát a lelendő új áldozópapért és családjáért ajánlotta föl. Egy új liturgikus öltözettel is megajándékozták, amit a reggeli zsolozsmán szentelt meg Atanáz püspök atya.

Nagy Tamás az ünnepi Szent Liturgia végén háláját fejezte ki mindazoknak, akik hozzásegítették áldozó pappá válásához, áldást kérve életükre. (A Nagy Tamással készült interjút hamarosan közzétesszük.)

A papszentelés képei az alábbi linken megtekinthetők: https://goo.gl/photos/sABgqweuWpfjyDJZ6

Címkék