Tegyétek boldoggá az embereket!

Szent Erzsébettel Sárospatakról Telkibányáig.

zarándokok

A Miskolci Egyházmegye Szent Erzsébet úti zarándoklatot szervezett július 4–6. között, Sárospatakról indulva Bodrogolaszin, Komlóskán, Erdőhorvátin át, Mogyoróskán és Regécen keresztül Telkibányáig.

A zarándoklat képeken:https://goo.gl/photos/7qcgCRfrRJyqCnBR9

A zarándokcsoportot a sárospataki Szent Erzsébet Bazilikában Zsuzsanna nővér (a Szent Erzsébet Nővérek Kongregációjának tagja) indította útnak Szent Erzsébet példáját állítva elénk. A harminc fő körüli zarándokcsoport napi 16–20 km-es útszakaszokat tett meg. Minden nap egyre hosszabbat és nehezebbet, de kárpótlásképpen egyre szebbeket is. Reggelente liturgiával kezdődtek a napok, amit rövid elmélkedés követett. Az úton hosszabb-rövidebb szemlélődő, csendes időszakok és beszélgetésre, megosztásra alkalmas idők követték egymást. Az általunk érintett települések felé vezető úton megálltunk egy-egy rövid imára az út menti vagy a hegyeken emelt keresztek előtt. A településekre érve a helyi hívek várták zarándokcsoportunkat, majd processzióval a templomba betérve közös imádság és agapé után folytattuk utunkat. Nemcsak a természet szépségeit csodálhattuk meg utunk során – említhetnénk a sólyom-kői kilátást, vagy a középkori hangulatú útszakaszt az Amadé várrom és Telkibánya között –, de történelmi örökségünk máig megmaradt, sokszor már romos állapotban lévő épületei mellett is megpihentünk. Jártunk a települések régi és új templomaiban, a darnói apátság romjainál, a regéci várban, az Amadé várromnál, a gönci pálos kolostornál. Aznapi utunk végére érve vecsernyén mondtunk hálát a minket ért élményekért. Szállásunkon a vacsorát követően megosztottuk aznapi tapasztalásainkat, majd játékos feladatokkal ismerhették meg még inkább egymást a zarándokok. A napközben egymásért végzett imádságban egymás őrzői lehettünk, megélve az odafigyelés, ráhagyatkozás, ajándékozás örömeit.

Szent Erzsébet szülővárosából indulva, az ő példája nyomán, Boldog Romzsa Tódor püspök ereklyéit érintve (Sárospatakon és Komlóskán), testben talán elfáradva, de lélekben megújulva Szent Katalin, Szent Rókus és Szent Borbála kápolnájában fejeztük be utunkat. Álljanak ők példaként előttünk mindennapjaink irgalmas cselekedeteiben!

A jövő évi folytatásra készülve – melynek időpontja 2017. július 13–15. között lesz – kívánunk a zarándokutakon járó, vagy azokra készülő társainknak is hasonlóan szép élményeket az alábbi zarándokmorzsákkal:

 

Az Utat csak Szent Erzsébet alázatával lehet végigjárni.

Az Út megtanít élni, saját életedet élet meg út közben.

Az Út szabaddá tesz, magad választod meg egyéni tempódat.

Az Út visz előre, a lábad csak követi az utat.

Az Út maga a cél, mert mozgásban tart.

Az Úton bármi történik, semmi sem történik véletlenül.

Az Úton rossz idő nincs, csak rossz hozzáállás, vagy hiányos felszerelés.

Az Úton te magad vagy az út.

Az Út megtanít szeretni Istent, másokat és önmagadat.

Az Út akkor kezdődik, amikor valójában véget ér.

Címkék