Szent Erzsébettel Sárospatakról – Telkibányára

A Miskolci Egyházmegye Szent Erzsébet úti zarándoklatot szervezett július 4-6 között. Sárospatakról indulva, Bodrogolaszi, Komlóska, Erdőhorváti, Mogyoróska útirányon Telkibányáig.

zarándokok

Személyes beszámoló a Miskolci Egyházmegye Szent Erzsébet Út gyalogos zarándoklatának első napjáról:

Orosz Atanáz megyéspüspök atya Szent Erzsébet Zarándoklatra hívta a Miskolci Egyházmegyében tevékenykedő Erzsébeteket, azokat, akiknek Erzsébet nevű hozzátartozóik vannak, illetve azokat, akik közel érzik magukhoz Szent Erzsébet életét, lelkületét és a másokért való fáradozást.

A Szent Erzsébet Út egy fizikális valóságában is végig járható út, a természet csodáival és emberi alkotásokkal fűszerezve. Ugyanakkor, a zarándok bejárhat egy belső utat is, ahol beszélgethet önmagával, Istennel.

Ez a zarándoklat is elsősorban a lelki elmélyülést szolgálja Szent Erzsébet életén keresztül. Ennek segítésére a zarándokokkal tart Orosz Atanáz püspök atya, Galambvári Péter bírósági helynök atya, abaújszántói/mogyoróskai parókus és Szikora Benedek, komlóskai parókus atya is.

A zarándoklat első napja Szent Liturgiával kezdődött a sárospataki görögkatolikus templomban, majd a Szent Erzsébet Bazilikában folytatódott. Szent Erzsébet életének ismertetésével Zsuzsanna nővér adott egy rövid lelki indítást a harminc fő körüli zarándokcsoportnak.

A görögkatolikus templomnál pecsételés a zarándok útlevélbe, majd Mosolygó Tamás atya köszöntő szavai és a Mennyei Király eléneklése után elhagytuk Sárospatakot. A feldíszített zarándokkereszttel a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézményünkből jövő fiatalokkal, az élen Püspök atyával hosszasan gyalogoltunk az országút szélén.

Beszélgettünk, ismerkedtünk egymással és közben a gyakorlott zarándokok jó tanáccsal látták el a kezdőket. A hőség ellen is enyhülést adva, jól esett betérni Bodrogolaszi római katolikus templomába, ahol polgármester úr köszöntötte a zarándokcsoportot. Csiszárik Jánosné, Erzsike ismertette az Árpád-kori templom történetét illetve a görögkatolikus templom történetét is megismerhettük. A déli pihenőben vendéglátóink süteményekkel és üdítő italokkal kínáltak meg bennünket. Elhagyva a települést a 37 sz. főúton átkelve, a hegy lábánál kezdtünk gyalogolni.

A „csend szakasz” következett. A szilenciumok biztosíthatják a szemlélődés, a befelé figyelés, imádkozás lehetőségét. Püspök atya különösen a fiataloknak magyarázta el, mi mindenre lehet alkalmas ez a csend. Kérte, hogy egy órán keresztül maradjunk csendben, és ha találunk közben olyan növényt, tárgyat, ami megfog, megérint minket, azt hozzuk magunkkal az esti bemutatkozáshoz.

Következett a nap legnehezebb, és számomra legelgondolkodhatóbb szakasza. Megtanultunk csendben maradni, rácsodálkozni azokra a szépségekre, amik elkísértek minket: a szőlőtőkék, a búzatábla, a virágos rét, a fák, a kövek, az erdő. Hallgatni a madarak énekét, érezni a természet illatát, a természetben megtalálni Isten szépségeit és közben szembesülni saját korlátainkkal. Azt éreztem, hogy ezek a csendes menetelések követték a terepviszonyokat. Egyre nehezebb lett menni a hegyre felfelé, és ugyanakkor önmagam megtapasztalása felé is. Elfáradtam, és ekkor éreztem a közösség erejét, biztonságát, az egymás segítését, a másik emberre való odafigyelés fontosságát.

A nap számomra legnehezebb szakaszát leküzdve a Darnói apátság romjainál való pihenés rendkívülien üdítően hatott. A köveken ülve hallgattuk püspök atyát, aki a szerzetességről mesélt nekünk. Folytatva utunkat, még mindig hegyre felfelé gyalogoltunk, de egyszer csak halkabban, majd egyre erősödve egyházi énekeket hallottunk. A komlóskai hívek érkeztek lobogókkal fogadásunkra. Innen már könnyebb volt a zarándoklat, hiszen közösen énekelve értük el a falu határát, ahol Köteles László, Komlóska polgármestere várt ránk finom hideg italokkal. Az itt lévő kereszt megáldása után a festői környezetben elterülő faluban töltöttük a nap hátralévő részét.

A zarándoklaton részt vevő atyák vezetésével vecsernyét végeztünk. Este, már megpihenve, a nap folyamán megélt tapasztalatainkat, az útközben gyűjtött „emlékek” bemutatásával osztottuk meg egymással.

A gyalogos zarándoklat szerdán ér végét Telkibányán.

Címkék