Seregély István érsek gyémánt miséje az MKPK székházában

Seregély István nyugalmazott egri érseket ünnepi szentmise keretében köszöntötték pappá szentelésének 60. évfordulója alkalmából a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai.

Seregély István érsek

A jubiláns főpásztor így kezdte szentbeszédét: „Az évforduló nem érdem, a Jó Istennek az ajándéka. Meg kell köszönnöm, hogy életemet egyenes úton vezette, az ő fiának útján és meghívott a szolgálatára... Az életemet meghatározó jelmondat: Krisztus az Út, az Igazság és az Élet.”

Seregély István 1931. március 13-án született Szombathelyen. Középiskoláit a miskolci Fráter György Gimnáziumban végezte. Teológiai tanulmányait 1950-ben Szombathelyen kezdte. 1955. június 19-én szentelték pappá .

Szent II. János Pál pápa 1987. június 5-én nevezte ki egri érsekké. 1990-től 2005-ig a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke, ezzel együtt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem nagykancellárja, 1993-tól 2001-ig pedig a CCEE alelnöki tisztét is betöltötte.

2007. június 9-től nyugállományba vonult, de továbbra is aktívan tevékenykedik, a Debrecen-Nyíregyházi és az Egri Főegyházmegyében is teljesít szolgálatot.

Címkék