Sajtótájékoztató a Püspöki Székházban

A Miskolci Apostoli Exarchátus négy településére látogat el az Istenszülő kegyképe országjáró körútján. Sárospatakon, Encsen, Edelényben és Miskolcon fogadják a csodatévő ikont – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amit az Exarchátus Székházában szerveztek. Az eseményen beszámoltak a Búza téri Székesegyház felújítási munkálatairól is, valamint ismertették a március 25-i szentelési ünnepség programját.

Miskolci Székesegyház

A csodatévő máriapócsi ikon második könnyezésének 300. évfordulóján, országos körútra indul. Március 11-én érkezik a Miskolci Apostoli Exarchátus területére. Elsőként a sárospataki hívek köszönthetik az Istenszülőt. Onnan március 12-én tovább megy a kegykép Encsre, március 13-án Edelénybe, végül a miskolci székesegyházba érkezik 14-én. Minden templomban szertartásokkal, imádsággal és virrasztással kérik a Szűzanya közbenjárását nemzetünkért, családjainkért.

Atanáz püspök atya azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy a csodás könnyezés évfordulóján Sárospataktól Miskolcig sok hívőt várnak a templomokban. 

Március 25-én, Örömhírvétel ünnepén újraszentelik a Miskolc-Belvárosi Nagyboldogasszony Püspöki Székesegyházat. Az elmúlt 13 hónapban nagy munkálatok zajlottak: megjavították a tetőszerkezetet, a falakat újravakolták, diakónusi sekrestyét építettek, nyílászárókat cseréltek, a torony keresztjét megjavították, akadálymentessé tették a feljárókat, a főhomlokzatra Seres Tamás ikonfestő-restaurátor szekkókat készített, megújultak a padok, s a fűtést is korszerűsítették. A terveket a NEO Építészműhely Mérnökiroda építészei, Eperjesi Szabolcs és Kiss Attila készítették, a kivitelező a miskolci Középület és Lakásépítő Rt. volt.

Tóth Ferenc ökonómus a sajtótájékoztatón bemutatta a székesegyház környezetének megújítási tervét is. Tájépítészeti elemekkel tarkított belső udvart alakítanak ki, közel 200 négyzetméteres zöldfelülettel, fülkékkel és pihenőkkel. Így létre jön egy szellemi-lelki feltöltődésre alkalmas tér, amely az imádság helye, de közösségi tértként is funkcionál. A munkálatok most zajlanak, végleges formája május végére alakul ki.

A felújítás a hívek adományaiból, az Exarchátus saját forrásaiból, és a kormány támogatásából valósul meg.

A székesegyház ünnepélyes felszentelése március 25-én, 10 órakor kezdődik. A szertartás 11 órától  Szent Liturgiával folytatódik.

A sajtótájékoztatóról készült videó anyag elérhető az alábbi oldalon.

Címkék