Örömhírvétel Gyöngyösön

„Istennek semmi sem lehetetlen” – ezzel a gondolattal kezdte prédikációját Atanáz püspök atya a gyöngyösi kápolna ikonosztáz szentelésén. Az Istenszülő örömhírvételének ünnepén végzett liturgián ezt az angyali választ hangsúlyozta a közösség híveinek, kiemelve, hogy mindez egy elképesztően nehéz feladat vállalásakor erősítette meg a Szűzanyát.

Orosz Atanáz

Az aznapi evangéliumhoz kapcsolódva püspök atya azt hirdette, hogy minden lehetséges annak, aki hisz. Kiemelve, hogy Krisztus a jó pásztor, az irgalmas szamaritánus, az orvos, aki gyógyírt tud helyezni a sebekre. S ő az a pásztor, akinek mindnyájan engedelmességgel tartozunk.

Abban az időben, amikor a világ más tájain szentképeket, templomokat gyaláznak meg, s tesznek tönkre, keresztényi feladatunk, hogy jóvátegyük az emberiséget sújtó nagy hibákat és bűnöket. Ehhez erőt ad az a meggyőződés, hogy „egy a szent, egy az úr, Jézus Krisztus”.

képviselő testület

A hit ereje mutatkozik meg a Gyöngyösi Görögkatolikus Szervezőlelkészség képviselőtestületének megalakulásában is, akik ezen az ünnepen tették le ígéretüket. Feladatukhoz sok erőt kívánt Atanáz püspök atya, a lelki építkezés fontosságára irányítva a figyelmet. Ennek a napnak mindannyiunk számára fontos üzenete, hogy a keresztény értékek védelmében megtegyük mindazt, amire képesek vagyunk, szolgálva azt a közösséget és települést, ahová rendelt az Isten.

Laskay Anna

Fotók: Hegede László

ikonosztáz