Örömhír egy elzárt településen is

Közös összefogással indul útjára az elhagyatott sorsú emberek görögkatolikus pasztorációja Szakácsiban.

gyertyagyújtás

Az Irotai Görögkatolikus Parókia szakácsi filiájában a falu polgármestere, Oláh Lajos és Kovács Lajos, irotai görögkatolikus parókus összefogása révén útjára indult a faluban élő, elhagyatott sorsú emberek pasztorációja.

Az első, ünnepélyes alakalomra december 11-én gyűltek össze Szakácsiban. Hosszú szünet után ismét felállították a karácsonyi készületet jelző koszorút, melyen újra fellobbanhattak a gyertyák.
Az eseményre Ráki Tibor, református lelkipásztor egy lelkes, éneklő csapattal érkezett a közeli Lak településről. A laki csoport több tagja is tanúságot tett élő keresztény hitéről az egybegyűltek előtt.

lelkipásztor, gyerekek

Szakácsi az egyik legelzártabb Borsod megyei település, ahol mindössze százhúsz  halmozottan hátrányos helyzetű ember él, a lakosság fele kis-, illetve fiatalkorú. A faluban nincs óvoda, tanoda, iskola, orvos, posta. A gyermekek a közeli Lakra járnak óvodába és iskolába. A szülők a faluban közmunka programból élnek. A református és római katolikus templomok romos állapotban vannak. Orosz Atanáz püspök kezdeményezésére indult el a faluban a görögkatolikus roma misszió. A kezdeményezés mellé állt a falu lelkes polgármestere és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is.

A program részeként felnőtt katolikus hittant szerveznek, melynek fő célja a felnőttek megkeresztelése, a krisztusi örömhír terjesztése a legelhagyatottabb, legelzártabb régiókban is. Nem csak a katolikus hitre kívánják felkészíteni a felnőtteket, hanem a Családi Életre Nevelés (CSÉN) katolikus keresztény programját is szeretnék meghonosítani a faluban. Ennek a programnak a lényege, hogy a családokat a katolikus keresztény szellemiség felé irányítja, segít a családok egészséges és etikus működését kialakítani és fenntartani. 

Lajos atya és a gyerekek

Polgármester úr javaslatára a foglalkozások hétköznapokon, a délelőtti órákban lesznek a falu közösségi termében. A foglalkozásokat Kovácsné Balla Katalin CSÉN pedagógus, tisztelendő asszony vezeti majd önkéntesként .

"Hisszük, hogy kezdeményezésünkön ott lesz Isten áldása és, habár rögös az út, a töviseken keresztül a rózsákig lehet eljutni."

Kovácsné Balla Katalin 
 

Címkék