Oltár került a monostor kápolnájába

Augusztus 5-én, a három hierarcha szentelte fel A Kenethozókról elnevezett női monostor kápolnájának oltárát Sajópálfalán.

az oltár

A női monostor épületét 2016-ban szentelték fel, ami fokozatosan szépült belülről az elmúlt időszakban: először alapképekkel gazdagodott majd ikonosztázionnal. A kápolna berendezése most vált teljessé az oltár felszentelésével.  Később készült el az alapképek mellé az ikonosztázion. Most az oltár felszentelésével vált teljessé a kápolna berendezése.  

oltárszentelés

A szerzetesi kápolna egy gyönyörű kivottal (szentségházzal) is gazdagodott, mely kifejezetten erre az oltárra készült a nővérek kérésére. 

Kárpáti László ikonfestő művész tervezte és a famunkát Tóth István barátja végezte el, aki asztalosként már számos ikonosztáz létrejöttében együtt dolgozott vele.

A kivot négy kis félgömb talpon áll, három hagymakupolával a tetején, elölről nyíló ajtaján keresztül akár egy diszkosz is befér a belsejébe.

a kivot

Az oldalait négy festett alak díszíti: középen az ajtón mandolionban Krisztus Király, hátul egy hatszárnyú szeráf, jobb és bal oldalán pedig Szent Mihály és Szent Gábor arkangyalok.

A díszesen felöltöztetett oltárra helyezett kivotot Atanáz püspök atya szenteltvízzel meghintve és műróval megkenve megszentelte, majd a Szent Liturgia végén a Szentséget elhelyezte benne. 

papság

Fülöp metropolita atya ünnepi beszédében kiemelte:

Az oltár Krisztus trónja, egyben a Szent Sír is, és az az asztal, amely közösséget teremt. "Az oltár kifejezi, hogy az Isten országa itt van közöttünk, az Isten velünk van."

FÉNYKÉPEK

Forrás: a szerzetesnővérek 

Címkék