Méltósággal az emberi élet végén is

Irotán, a csereháti faluban mostanra készült el a ravatalozó

ravataozó

A ravatalozó ünnepélyes megáldását és átadását a görögkatolikus templomban megtartott liturgia előzte, meg, amelyen homíliát Orosz Atanáz püspök mondott. A miskolci fópásztor beszédében világító toronyhoz hasonlította az egyházközséget, kiemelve azt is, hogy az irotai templomban mondott imádságnak nagy ereje van, évtizedek óta ez a parókia a helyszíne a nyári zsolozsmás tábornak, a háromnapos folyamatos imádságnak.

A ravatalozó megáldásán jelen volt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Államtitkár úr az emberi élet értékére utalva arról beszélt, bármilyen életkorban is van az ember, méltóságra született és ebben a méltóságban kell tőle búcsút venni.

A rendezvényen köszöntötték Demeter Zoltán országgyűlési képviselőt, Kramarenkó Viktort, az Országos Ruszin Önkormányzat elnökét és Giricz Verát a ruszin önkormányzat szószólóját, akik nem csak támogatásukkal, hanem imádságukkal is bekapcsolódtak az ünneplésbe. A Miskolci Egyházmegye képviseletében köszöntötték Marincsák László ökonómus atyát, és Juhász Géza első helynök atyát is. Az irotai egyházközség nekik is köszönetüket fejezték ki a támogatásért.

Az irotai ravatalozót a Magyar falu program keretében, a ruszin nemzetiségi önkormányzattal és a Miskolci Görögkatolikus Egyházmegyével összefogva újították fel. Az egyházközség köszönetet mondott a Borsodszer Kft-nek a lelkiismeretes és szép munkáért és nem utolsó sorban Kovács Lajos atyának, aki még irotai szolgálata idején a pályázatot benyújtotta, és koordinálta.

Figeczki Gábor, helyettes lelkész

Fotó: Vajda János / MTI

Címkék