Megújult a sátoraljaújhelyi templom tornya

A sátoraljaújhelyi görögkatolikus templom – vagy ahogyan a hívek nevezik, a czerkó – toronysisakja új borítást kapott. A munkálatokat Magi Balázs ács-és bádogosmester csapata végezte.

Sátoraljaújhely templom
Torony kereszt

Három héten át köteleken lógva dolgozott hat mesterember. A tornyot utoljára 1967-ben javították, akkor csak a legszükségesebb munkálatokat végezték el rajta. Azóta a faszerkezet elkorhadt, a tető lemeze kilyukadt, s félő volt, hogy a majd kétméteres kereszt lezuhan.

– Amikor 1967-ben renoválták a tornyot, akkor lemezcsere történt, de nem tették meg az egyik legszükségesebb dolgot, a toronysisak deszkázását. Csak fél méterenként voltak lécek, gerendák, így nem volt, ami összefogja a sisakot, s a csúcsán lévő kereszt megbicsaklott, erős szélben ingott, s úgy nyikorgott, mint egy szélkakas. Mivel a templom dombtetőn áll, ezért gyakran éri szél, s attól féltünk, hogy a kereszt lezuhan – mondta Damjanovics József parókus, zempléni főesperes.

A felújítást Magi Balázs ács- és bádogosmester végezte 6 fős csapatával. Magi Balázs 780 templomot újított fel az országban 1972 óta. Emberei köteleken csüngve dolgoztak a magasban, ún. alpin technikát alkalmaztak a javítás során. A templom körül lakók rengeteg fényképet készítettek, s minden nap megosztották egy közösségi oldalon, hogy éppen milyen fázisánál tart a munka. A mesterember érzi a Jóisten áldását, mert soha nem érte őket baleset az elmúlt 43 évben.

– Zömében tető és toronysisak felújításokat végzünk – kezdi Magi Balázs. Az itteni templom már úgy nézett ki, mint aki le akar bukni, mert a fő fák elkorhadtak. Visszanyomattuk és 20x20-as gerendákat raktunk be alulra. Körben faerősítéseket kapott, az íveket (toronygömböt, ablakokat) az otthoni műhelyben gyártottuk le. A vörösrézborítás védi a tornyot, hiszen annak az a tulajdonsága, hogy a réz-oxid bevonja, s az olyan, mintha egy lakkréteg lenne rajta. Rejtett szegeléssel készítettük el, tehát kívül egy szeget sem lehet látni.   Ez a torony 100 évig biztosan kitart, de lehet, hogy még 150-et is megér. Az országban bármerre járok, ha meglátok egy templomtornyot, büszke vagyok, hogy azt én csináltam. Nem fogja elhinni, de már fejből megmondom, hogy melyik torony hány négyzetméter!

A toronysisak felújítása nem kis anyagi terhet ró az egyházközségre, de nem maradt egyedül, hiszen az egyházmegye, a sátoraljaújhelyi önkormányzat és a hívek is jelentős összeggel támogatták az újjáépítést.

Amikor megbontották a tornyot, először azt keresték, hogy a múltban hagytak-e valami emléket vagy üzenetet az utókorra. Sajnos szuvas deszkákon kívül nem találtak semmit. Az Úr 2015. évében végzett felújítás során azonban az egyházközség gondoskodott emlékről. Ha 150 év múlva újra szükségessé válik a torony felújítása, akkor a toronygömbben elhelyezett üzenetből megtudhatják kik voltunk, hogyan éltünk.

– Egy időkapszulát helyeztünk el a toronygömbbe, ezzel üzentünk az utókornak. Ebből megtudják, hogy ki volt az ország miniszterelnöke, a város polgármestere, a megyéspüspök, ki volt a parókus, kik voltak az egyházközség elöljárói. Tettem a kapszulába egy ikont, a forgalomban lévő fém pénzérmékből egyet-egyet, keresztet, a Czerkó újság legutóbbi számát, valamint egy kérést, hogy imádkozzanak bűnös lelkünkért – mondta az egyházközség parókusa.

A munkálatok véget értek, de a felújítás kifizetéséhez még várják a hívek jószívű adományait.