Különleges bicentenárium Baktakéken

Templombúcsút ünnepeltek Baktakéken. Az ünnepi alkalommal áldották meg a felújított közösségi teret is.

Baktakék

„Fényes ünnepre gyűltek össze a Baktakéki Görögkatolikus Parókia és a környékbeli települések hívei. Az idei templombúcsú nemcsak arra adott alkalmat, hogy a templomunk több éve halasztott 200. „születésnapját” megünnepeljük, hanem hogy a Jóisten áldását kérjük a megújult közösségi terünkre és karitász felzárkóztató központra” – fogalmazott Varga Csaba atya, baktakéki helyettes lelkész.

a parókia épülete

A csereháti település templomát 1820-ban szentelték fel mennybemenetel ünnepén. Kétszáz évvel később az éppen akkor fennálló járványügyi helyzet nem tette lehetővé ennek az évfordulónak fényes ünneplését, azonban az idei templombúcsú fényesebbre sikerült. Az egy éve, a parókia épületén kezdődött felújítási munkák eredményére került most papi áldás.

Juhász Géza

„Krisztusod megjelenése által üdvöt szereztél Zakeus házának: magad áldd meg e hajlékot”- hangzott el a papi imádság a házszentelés szertartásán, melyet a Szent Liturgiát követően tartottak meg. Mindkét szertartást főtisztelendő Juhász Géza elsőhelynök végezte.

a templomban

Baktakéken a közösségi tér és karitász felzárkóztató központ a  parókiaépület alsó szintjét helyezkedik el. Kormánytámogatási projekt keretében (EGYH-RKI-20-0004) a padlózat cseréje, a falak javítása és festése, a belső födém hőszigetelése, és a teljes belső térben nyílászárók cseréje történt meg, valamint energetikai korszerűsítés is megvalósult, a szükséges kiegészítő és javítási munkákkal együtt.

a parókia

„Hála Istenek a helyieken kívül az elszármazottak valamint a szomszédos községben élők, mondhatni a vidék apraja-nagyja részt tudott venni ezen a lélekemelő eseményen.” – összegezte a jeles alkalmat a Csaba atya.

Címkék