Közösségi élmény zenei eszközökkel

Alapfokú zeneoktatási program indul Hernádvécsén.

zaenekar

A Miskolci Egyházmegye egy éven át tartó zenei program megvalósítását kezdi meg Hernádvécsén. A program során tíz-tizenöt gyermek számára, heti két-három órában zenetanárok és szociális dolgozó munkatársak segítségével zenei foglalkozásokat tartanak.

Magyarország Kormányának a „Felzárkózó települések” hosszú távú programjához kapcsolódóan, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság a Belügyminisztérium és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megbízásából pályázatot hirdetett, alapfokú zeneoktatási program megvalósítására. Ez a pályázat a Szimfónia pályázat, amelynek eredményhirdetéséből kiderült, hogy a Miskolci Egyházmegye Hernádvécsén valósíthatja meg Mindenki szívében van egy dallam! címmel.

a megnyitón

A program küldetése, hogy segítsen a gyerekek és fiatalok szociális problémáin zenei eszközök bevonásával. A zenetanulás egyben közösségépítés, közösségi élmény, zenekar-építés és a szabadidő hasznos eltöltése is. A zenetanárok mellett a helyszínen szociális szakemberek is nap mint nap jelen vannak a közösség életében. A gyermekekkel való rendszeres foglalkozások során a közös zenéléssel együtt közösségfejlesztő foglalkozások is zajlanak. A Szimfónia program célja, hogy sikerélményt, odafigyelést, valahová tartozás érzését megadják azoknak, akik erre rászorulnak.

Kavasánszki Máté

A program megnyitóját a múlt hét közepén tartották meg Hernádvécsén. A megnyitó imaórával kezdődött a görögkatolikus kápolnában. Sivák János pedagógus egy zenélő közösség csíráit már elvetette a gyermekek körében, ők mutatkoztak be a megnyitón. Kavasánszki Máté pedig a fúvós hangszerek világába vezeti majd be a programban résztvevőket.

Orosz Atanáz püspök a rendszeres, kitartó gyakorlásra hívta föl a gyermekek figyelmét, hiszen csak így szerezhető benne sikerélmény. A zenetanulás előtt állókat püspök atya az országos pályázati programot lezáró nagyobb, várhatóan Budapesten megrendezésre kerülő koncerten való részvétellel motiválta.

a kápolnában

„A zenének nagy szerepe van mindannyiunk életében: ősidők óta használjuk érzelmeink, lelkivilágunk kifejezésére. Van, aki énekel, van, aki zenét hallgat és vannak, akik hangszeren játszanak. A zenére szükségünk van, ha vidámak vagyunk, ha szomorkodunk, vagy ha a Jó Istenhez imádkozunk.” - mondta a megnyitón Tóthné Kukola Mária, aki a program megvalósítását koordinálja. Bízunk benne, hogy mindenki megtalálja azt a kezébe illő hangszert, amellyel szívének üzenete zenévé válik.

Címkék