Kispapok beöltözése Nyíregyházán

A nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban november 13-án, a vasárnap esti vecsernye szertartásának keretében Orosz Atanáz miskolci püspök és Szocska Ábel nyíregyházi apostoli kormányzó közreműködésével került sor a másodéves papnövendékek beöltözésére.

kispapok beöltözése

A papnevelő intézet második évfolyamának növendékei: Figeczki Gábor és Soltész Márk (a Miskolci Egyházmegyéből), Gaál Richárd, Gémes Péter, Ivancsó Máté, Szabó Csaba és Dévai Marcell (a központi szeminárium növendéke) az előkészületi év és két főiskolai tanév után ölthettek magukra a reverendát.

„Ne féljetek…Mindazt, aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt, aki a mennyekben van. De azt, aki megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom Atyám előtt, aki a mennyekben van.” Szocska Ábel apostoli kormányzó Máté evangéliumának soraiból kiindulva hitvallásra és bátorságra buzdította beszédében a papnövendékeket. A tanúságtétel egy formájának nevezte a reverenda viselését, melyet az Úristen kegyelme, de esetenként megpróbáltatás is kísér majd. A reverenda nem egy munkaruha, hanem egy olyan viselet, amelyet tanulás és lelki felkészülés előz meg, s amelyre méltóvá kell válni a viselője számára. A reverenda életforma, amelyet a papság Krisztustól kap és felelősséggel is tartozik érte, mert ez az öltözet egyúttal a Krisztussal való életnek a jele a külvilág számára is. Ehhez méltóan kell hordania a reverendát a papságra készülőknek, és büszkén kell vállalniuk a tanúságtételnek ezt a fajtáját is.

Az apostoli kormányzó végezetül bátorságot kívánt a papnövendékeknek, hiszen annak, aki rendkívüli meghívást kapott az Úr szolgálatára nemcsak öltözködésével, hanem viselkedésével is Krisztushoz méltóan kell élnie egész élete során!

forrás: Nyíregyházi Egyházmegye