Két zarándoklat - egy úti cél

Szombaton két irányból, Miskolc-Görömböly, valamint Edelény felől indult gyalogos zarándoklat Sajópálfalára.

gyalogosok

Miskolc –Görömbölyről a reggel nyolc órakor indult útnak a csapat. A húsz kilométeres táv első szakaszát többen pici gyerekekkel, babakocsit tolva vállalták. Miskolcon hét templomba tértek be egy rövid imára. A székesegyházból püspöki áldással folytatták útjukat a zarándokok, idén egy új helyszín, Sajókeresztúr felé.

gyalogosok

A Mária Út Egyesület már harmadik alkalommal rendezte meg az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot. Böjte Csaba felhívására indultak útnak zarándokok ezrei Ausztriában, Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken, és Magyarországon egyaránt augusztus 27-én. Ezt a zarándoknapot a gyermekvállalásért és gyermekáldásért szervezték, melybe Miskolci Egyházmegye területén zarándoklók bekapcsolódtak. „Az 1Úton zarándoknap sok ezer ember számára nyújt zarándokélményt melyen keresztül életre kel a csoda: a különféle nemzetiségű, világnézetű emberek egymáshoz, egymás mellett és egymásért zarándokolnak. A mai széthúzó világban átélik az egységet, mely hatalmas lelki jelentőséggel bír”.

A nyárzáró gyalogos zarándoklat edelényi kiinduló pontját főleg a fiatalabb korosztály választotta. Az egyik részvevő, Salai Szabolcs így írt a nap eseményeiről:

„Ez éven is útnak indultunk, hogy hálát adjunk mindazért a jóért, melyekkel a Jóisten nyáron is elhalmozott minket és hogy áldást kérjünk az új tanév minden előttünk álló feladatára, örömére és nehézségére. A zarándoklat az edelényi templomban, imaóra elimádkozásával vette kezdetét. A szép számmal jelenlevő fiatalokat egyházmegyénk papjai közül is kísérték – jelen voltak Fedor Péter, Kovács Lajos és Bodnár Dániel atyák. Ők a különböző állomásokhoz érve - Borsodszirák, Boldva, Sajósenye - lelki útravalót adtak a csapatnak. Kihangsúlyozták, hogy milyen fontos, hogy a mai világban mi, akik fiatalok vagyunk és az élet előtt állunk, magunkévá tegyük a pisztráng lelkületét, s merjünk szembe menni az árral, nem engedelmeskedve a mindenféle divatos eszméknek és magatartásformáknak. Azt is kiemelték, hogy mennyire fontos, hogy néha megálljunk, hogy bevárjuk a lelkünket, s kiszakadjunk a hétköznapokból – csak így lehet hosszú távon egészséges lélekkel élni. Azt gondolom magam is, hogy erre egy zarándoklat nagyon alkalmas. A megtett kilométerek alatt igaz, elfárad a testünk, de így még jobban oda tudunk figyelni a lelkiekre, a minket szerető Istenre. Útközben Mária énekeket és különböző könnyű zenei slágereket énekelve haladtunk jó hangulatban a cél felé.”

gyalogosok

A két irányból érkező csoport késő délután Sajóvámos görögkatolikus templomában találkozott és imádkozott együtt nemzetünk gyarapodásáért, országunk megújulásáért. Ezután következett a legrövidebb és egyben a legszebb szakasz, Sajóvámos és Sajópálfala között.

Sajópálfala határában a falubeliek Kiss Attila atya vezetésével már várták az érkezőket, így vonulva közösen egy cél felé, az Istenszülőhöz. Az esti vecsernyén adtak hálát a zarándokok útjuk sikeres befejezéséért, az elmúlt nyárért és kérték az Istenszülő közbenjárást további életükre.

FÉNYKÉPES BESZÁMOLÓ

Címkék