Keresztmegáldás Hejőkeresztúrban

A korábban állított, de mára már megrongálódott helyére a hejőkeresztúri hívek új kőkeresztet állíttattak, melyet a Miskolci Egyházmegye püspöke, Orosz Atanáz a hétvégén áldott meg.

kőkereszt, templom

A hejőkeresztúri parókia története évszázadokra nyúlik vissza. A források szerint már az 1700-as évek elejétől éltek a településen görögkatolikusok. A jelenleg álló kőtemplom ekkortájt épült, majd száz évvel később bővítettek. Az ikonosztázion 1900-ban, a bizánci kőoltár az 1970-es években készült. A templom címünnepe Uruk Jézus Krisztus mennybemenetele.

Az ide érkezőt a templom kapujában két kereszt fogadja. Az idő folyamán állaguk jelentősen leromlott. A Miskolci Egyházmegye támogatásával az idén a régi, megrongálódott helyére új kőkeresztet állíttattak a hejőkeresztúri görögkatolikus hívek. Az újonnan felállított kőkeresztet Orosz Atanáz megyéspüspök szentelte fel június 26-án vasárnap.

Ünnepi homíliájában a megyéspüspök a Jézus Krisztus keresztáldozatát emelte ki: „A kereszt kezdetben a szégyen fája, a gyűlölet eszköze volt, de ezt a mi Urunk Jézus Krisztus szeretettel, önzetlen áldozatkészséggel a győzelem jelévé tette.” Ebből kell nekünk is erőt merítenünk, hogy a nehézségeinken, saját magunk „keresztjén” felül tudjunk kerekedni.

A szertartáson készült képek az alábbi linken tekinthetők meg: https://goo.gl/photos/JVYZForw2whMSxKR9

Címkék