Karitász munkatársak lelki napja

Szerencsen találkoztak a Miskolci Egyházmegyei Karitász kötelékében tevékenykedők október 8-án.

a találkozón

Mintegy hatvanan önkéntes munkatárs vett részt a szombati lelki napon, melyhez a helyszínt a Szerencsi Általános Művelődési Központ Középiskolai Kollégiuma biztosította. A Miskolci Egyházmegyében számos parókián működik karitász csoport. Ezek között van olyan közösség, mint például Kazincbarcikán, ahol már évek óta szervezetten és jól működik a segítségnyújtás, és jelen voltak olyan önkéntesek is, ahol most tanulnak bele a folyamat működésébe.

a találkozón

A találkozó imaórával kezdődött a szerencsi görögkatolikus templomban. Orosz Atanáz püspök elmélkedése a karitász területén dolgozók lelki megerősítését szolgálta: „Amikor a karitász működtetésének forrását keressük, az evangéliumot kell alapul vennünk; a szeretet parancsát: „ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást!" (Jn 13,34) Ez a parancs válogatás nélkül mindenkire kiterjed. Az a karitász legfőbb alapelve, hogy egyaránt szeretünk mindenkit. Szeretetünk hiteles forrása pedig Jézus Krisztus, az Ő példája nyomán úgy kell segítenünk, hogy a rosszat jóval kell viszonozni, még ha nem is érdemlik azt meg, mondta Atanáz püspök. Később Szent Pál apostol üzenetét idézte: „amíg időnk van, tegyünk jót mindenkivel" (Gal 6,10). A szentírási szöveg értelmezése alapján; az alkalmas pillanatban kell cselekednünk.

Atanáz püspök

„Ahhoz, hogy valaki élete végiéig hűséges karitász munkatárs maradjon, szüksége van stabil személyiségre, helyes önbecsülésre. Csak így lehetséges kimeríthetetlen szeretettel folytatni az önkéntességet’ – mutatott rá a főpásztor.

Végül Atanáz püspök az Ukrajnában zajló háború következményeiről osztott meg lesújtó számadatokat; mennyien haltak vagy sérültek meg a civil lakosság köréből, köztük gyermekek százai, hányan maradtak fedél és orvosi ellátás nélkül kórházak és lakóházak lerombolása után, és hányan szenvednek az éhínség vagy az ivóvíz hiánya miatt.

Csajoszki Szabolcs

A találkozó megszervezésével, a személyes kapcsolatok építésén és a lelki feltöltődésen túl, Csejoszki Szabolcs atya, egyházmegyei karitászigazgató, célja az is volt, hogy az egyes közösségek önkénteseinek tevékenységét megismerve jól bevált gyakorlatokkal, ötletekkel is gazdagodjanak a résztvevők.

Csorba Gábor

Számos gyakorlati tanáccsal szolgált Csorba Gábor, aki a Szent Erzsébet Karitász Központ igazgatója az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében. Területükön sokkal több plébánia működik, mint a mi egyházmegyénkben, ezáltal feladatuk szélesebb körű, és a segítségre szorulók száma is több. A küldetés azonban közös: „a Jóisten nevében jót tenni másokkal” – mondta Gábor diakónus. Azt is hozzá tette, hogy ha ezt nem egyedül, hanem közösségben és akár más intézményekkel együttműködésben tesszük, sokkal hatékonyabbá válhat a tevékeny szeretet. Arra is rámutatott, hogy a testi szükséglet mögött sokszor láthatatlan lelki éhség is rejtőzik. Ennek táplálásában tud más, vagy több lenni a karitász tevékenység egyéb intézmények szociális segítségnyújtásától.

Csorba Gábor, Atanáz püspök

Sokszor nem pusztán adományozással, hanem életvezetési tanácsokkal, tanfolyamokkal, a rászorulókkal együttműködésben lehet eredményeket elérni. Előadásában nem hagyta figyelmen kívül a munka során előforduló nehézségeket, akadályokat sem. Ezek ellenére kitartásra bátorította az önkénteseket: „Szeretettel szolgálni megunhatatlan tevékenység.”

FÉNYKÉPEK

Címkék